Eénkindpolitiek van China onder druk

Volgens het Chinese persbureau Xinhua is er vandaag een rapport verschenen van een belangrijke Chinese denktank waarin de Chinese regering wordt geadviseerd om op termijn af te stappen van de éénkindpolitiek. Dit beleid werd ingevoerd in de jaren 70 en houdt grofweg in dat Chinese echtparen maar één kind mogen hebben.

Al in de jaren ’50 en ’60 begon de communistische Chinese regering onder leiding van Mao Zedong (1893-1976) met het promoten van laat trouwen en het nemen van weinig kinderen. Dit werd gedaan omdat de Chinese bevolking in de ogen van de Chinese overheid te hard groeide. De reden voor deze bevolkingsgroei was dat het sterftecijfer in China na de Tweede Wereldoorlog drastisch afnam door de verbeterde gezondheidszorg.

Invoering éénkindpolitiek

Ook vreesde de Chinese overheid voor de stijgende massamigratie vanaf het Chinese platteland naar de steden. De campagne om weinig kinderen te nemen en laat te trouwen werkte, maar de maatregelen waren volgens de regering niet voldoende.  Daarom  werd drie jaar na de dood van Mao onder leiding van Deng Xiaoping (1904-1997) in 1979 de éénkindpolitiek ingevoerd. Wereldwijd leidde dit tot veel ophef: nog nooit was ergens in de wereld een dergelijk strikte wetgeving ingevoerd die zo duidelijk controleerde hoeveel kinderen mensen namen.

Uitzonderingen

Overigens zijn er verschillende uitzonderingen van toepassing op de wet. Zo geldt deze alleen voor de grootste bevolkingsgroep van China, de Han-Chinezen. De Chinese bevolking bestaat voor ongeveer 92% uit Han-Chinezen. Voor de vele andere kleine minderheidsvolken van China geldt de éénkindpolitiek niet. Ook geldt de wet niet voor boeren. Als in een boerengezin eerst een meisje geboren wordt, mag het echtpaar doorgaan met kinderen krijgen tot er een jongen geboren wordt. Deze uitzondering bestaat omdat jongens onmisbaar worden geacht bij het voortzetten van het boerenbedrijf.  Sinds een aantal jaren is het ook voor Han-Chinezen in de steden toegestaan om meer dan één kind te hebben, al moet dan wel een boete betaald worden wanneer een tweede kind geboren wordt. Rijke Chinezen hebben dus vaak wel meerdere kinderen.

Problemen

De éénkindpolitiek heeft geleid tot verschillende problemen in China. Zo hebben veel echtparen ervoor gekozen om meisjes te laten aborteren, omdat ze liever een jongen als enig kind hebben. Campagnes van de Chinese regering om ook meisjes als enig kind te accepteren, hebben weinig opgeleverd. Dit heeft ertoe geleid dat er in China veel meer jongens dan meisjes zijn en het daarom voor mannen moeilijk is om een vrouw te vinden.

De denktank die nu onderzoek heeft gedaan roept op om de éénkindpolitiek op termijn los te laten, omdat China anders in een demografische crisis terechtkomt. Het mannenoverschot wordt in China steeds groter en omdat de economie hard groeit wordt gevreesd dat het aantal beschikbare arbeidsplaatsen uiteindelijk niet kan worden opgevangen door de vergrijzende Chinese bevolking.

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeaus!