Eerste dollarcent van de Verenigde Staten geveild

Vorige week donderdag heeft het Amerikaanse veilinghuis Heritage Auctions een munt geveild voor 1,15 miljoen dollar (870.000 euro). Het gaat om een testmunt van de originele dollarcent, die geslagen is in 1792. Deze munt vindt haar oorsprong in het jaar van de Coinage Act, de wet die de Verenigde Staten kort na haar onafhankelijkheidsverklaring van een munteenheid voorzag.

In 1776 ondertekenden 56 gedelegeerden de onafhankelijkheidsverklaring van de Verenigde Staten van Amerika. Het duurde nog vijf jaar voordat het Britse rijk haar aanspraak op de voormalige kolonie opgaf, maar de basis voor de eenheid van het land was gelegd. In 1792 voerde het jonge Amerikaanse parlement de zogenaamde Coinage Act in, waardoor het land voortaan een eigen munteenheid kreeg. De nationale muntslagerij kwam te staan in de toenmalige hoofdstad Philadelphia.

David Rittenhouse was verantwoordelijk voor het ontwerp van de eerste dollarcent. Hij sloeg persoonlijk veertien testmunten, waarvan de geveilde munt deel uitmaakt. Deze serie munten heeft dus nooit dienst gedaan als betaalmiddel. Rittenhouse droeg de munt op aan president George Washington, als dankgebaar voor zijn aanstelling. De dollarcent is grotendeels gemaakt van koper, verzwaard met een kern van zilver. Op de kopzijde van het muntje is het hoofd van Miss Liberty te zien, omringd door de tekst “Liberty parent of science and industry” (“Vrijheid, ouder van wetenschap en industrie"). De muntzijde van de dollarcent is versierd met een lauwerenkrans.

Het muntje werd in 1974 geveild voor 105.000 dollar door Heritage Auctions, het op twee na grootste veilinghuis ter wereld. Toen de dollarcent vorige week weer in de verkoop ging was de waarde inmiddels meer dan vertienvoudigd. Bemiddelaar Kenny Lipton kocht de munt voor 1,15 miljoen dollar, in opdracht van anonieme investeerders uit Beverly Hills, California.

 

Meer weten

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!