View from the Window at Le Gras

Eerste foto ooit gemaakt

Deze afbeelding is de eerste blijvende foto ooit gemaakt. De Franse uitvinder Joseph Nicéphore Niépce slaagde er na een paar jaar experimenteren in 1826 in een optische foto te maken van het uitzicht vanuit zijn kamerraam, zonder dat de afbeelding langzaam oploste en vervaagde. Zijn techniek vormde de basis voor de ontwikkeling van de hedendaagse fotografie.


De voorganger van fotografie is de zogenaamde Camera Obscura, Latijn voor ‘donkere kamer’. Het was een donkere kamer of doos met een klein lichtgaatje. Door dit gaatje verscheen een omgekeerde afbeelding van de buitenwereld op de muur. Schilders gebruikten deze techniek om een afbeelding te maken van een landschap of vergezicht. De afbeelding op de muur werd dan overgetrokken en nageschilderd op doek. Deze uitvinding is duizenden jaren oud, aangezien Aristoteles er namelijk al melding van maakte in de 4e eeuw voor christus.


Experiment van Josph Nicéphore Niépce


Experimenten met de eerste optische foto’s kwamen op gang in de 18e eeuw. Uitvinders ontdekten dat zilverzouten gevoelig waren voor licht. Toch was het niet deze techniek waarmee de eerste blijvende foto gemaakt werd. Uitvinder Joseph Nicéphore Niépce experimenteerde vanaf 1793 al met lichtgevoelig asfalt om optische foto’s te maken. In 1822 slaagde hij erin een foto te maken, maar deze loste al snel weer op. In 1826 lukt het uiteindelijk de eerste definitieve foto te maken.


De eerste foto


De foto toont het uitzicht van de werkkamer van Niépce op het landgoed Le Gras in de Franse gemeente Saint-Loup-de-Varennes in de Bourgogne. Links is een openstaand raam te zien, in het midden het schuine dak van een schuurtje en rechts een uitbouw van het huis. Overigens was voor het maken van de foto wel geduld nodig, want voor het vastleggen van dit beeld (zie foto) had hij maarliefst acht uur belichtingstijd nodig. Hierdoor zijn de gebouwen op de foto van zowel de linker- als de rechterzijde door de zon belicht. Hij noemde zijn techniek Heliografie, ‘zon tekenen’.


 

Bronnen


Afbeelding


View from the Window at Le Gras, Joseph Nicéphore Niépce, 1826. [Public Domain via Wikimedia Commons]


Leestips - Boeken


De schaduw van de fotograaf De schaduw van de fotograaf


€ 34.50 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.