Louis Daguerre

Louis Daguerre en de eerste foto van de maan

Op 2 januari 1839 maakt de Fransman Louis Daguerre de eerste foto van de maan. Na jaren van experimenteren is het hem gelukt een systeem te ontwikkelen waarmee beelden vastgelegd kunnen worden. Hij heeft eerder al de eerste foto van een persoon op zijn naam geschreven en daar komt nu dus de eerste foto van de maan bij. Hiermee is hij zijn concurrentie te snel af en wordt hij een van de voorlopers van de huidige fotografie.

Louis Daguerre

Louis Daguerre werd geboren op 18 november 1787 in het Franse Cormeilles-en-Parisis. Na zijn studie architectuur trad hij in de leer bij de Franse schilder Pierre Prévost. Na dit doorlopen te hebben, begon zijn carrière als theaterontwerper. Daguerre bedacht in deze periode het Diorama, een draaiend theatertoneel, en vierde vele successen. In 1825 begon hij samen met Joseph Niépce, de maker van de eerste permanente ‘foto’, aan een project waarin werd gezocht naar een praktische methode voor de ontwikkeling van foto’s.

De uitvinding van Daguerre

Voor de ontwikkelingen van de permanente foto van Niépce was zo’n acht uur aan belichting nodig. Daguerre werkte er vanaf 1825 samen met Niépce aan om deze tijd te reduceren. Hij moest echter vanaf 1833 alleen verder toen Niépce onverwachts kwam te overlijden. Ondanks deze tegenslag ontdekte Daguerre een methode waarmee hij de belichtingstijd terugbracht tot twintig á dertig minuten. Hij maakte koperen platen gevoelig voor licht door middel van verzilvering en het gebruik van jodium. Volgens de overlevering brak Daguerre per ongeluk een kwikthermometer, waarna hij het idee kreeg verhit kwikdamp te gebruiken voor het verscherpen van de afbeelding. Om de afbeelding vervolgens te beschermen tegen blootstelling aan licht dompelde hij deze onder in een zoutoplossing.

Daguerrotypie

De Daguerreotypie

In 1838 presenteerde Daguerre zijn uitvinding - die hij de Daguerreotypie noemde - aan een klein groepje door hem geselecteerde kunstenaars en wetenschappers. Hiermee hoopte hij investeringen binnen te halen om zijn project voort te zetten. François Arago, een bekende Franse astronoom, was erg enthousiast en besloot Daguerre financiële steun te geven. Op 19 augustus 1839 werd het gehele proces dat Daguerre had doorlopen uitgelegd aan de Académie des Sciences en de Académie des Beaux-Arts, waarna het aan populariteit won. In Frankrijk mocht het systeem van Daguerre vrij gebruikt worden. In Engeland vroeg hij patent aan, waardoor hier alleen licentiehouders gebruik mochten maken van de techniek.

Concurrentie uit Engeland

Daguerreotypie waren erg duur en de enige manier om kopieën te produceren was door twee camera’s naast elkaar te plaatsen. Het patent in Engeland zorgde er tevens voor dat maar een select groepje toegang had tot de techniek. Concurrenten probeerden daarom een alternatieve methode te ontwikkelen waarmee zij Daguerre naar de kroon wilden steken. De Britse wetenschapper William Henry Fox Talbot werkte al sinds 1834 aan het maken van foto’s en slaagde er in 1835 in een plaatje op papier vast te leggen. In 1839, hetzelfde jaar als Daguerre, maakte hij zijn methode bekend en in 1841 vroeg hij patent aan. Bij zijn methode werd echter gebruik gemaakt van giftige stoffen en tevens werd de afbeelding na verloop van tijd donkerder. Talbot wist Daguerre dan ook nooit te overtreffen.

Wereldwijde roem & de eerste foto van de maan

De Daguerreotypie vergaarde wereldwijde roem en er ontstonden fotostudio’s over de hele wereld. Belangrijke figuren als president Abraham Lincoln en dichter Emily Dickinson werden vastgelegd op de gevoelige plaat en ook de eerste fotojournalisten maakten gebruik van de techniek tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Op 2 januari 1839 nam Daguerre de eerste foto van de maan, maar na een brand in zijn laboratorium waren zowel de foto als een groot deel van zijn aantekeningen vergaan. Louis Daguerre stierf op 10 juli 1851 aan een hartaanval, zijn uitvinding nalatend aan de wereld. Zijn naam prijkt nog steeds op de Eiffeltoren, tussen 72 andere grootheden van Frankrijk.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari.