Geen afbeelding beschikbaar

Eerste waterleiding in Nederland

Het is eigenlijk ongelofelijk wat er in Nederland uit de kraan komt

Aldus een woordvoerder van een Nederlands waterbedrijf. De Vereniging van Waterbedrijven in Nederland maakte onlangs bekend voor 2020 duizenden openbare waterpunten in Nederlandse dorpen en steden geplaatst te willen hebben. Maar wat is eigenlijk de geschiedenis van de Nederlandse waterleiding?

De eerste waterleiding kwam tot stand door de politicus Jacob van Lennep. Deze conservatieve Amsterdamse politicus leefde van 1802 tot 1868. Hij had een veelzijdige carrière. Hij was schrijver, politicus en rijksadvocaat. Zijn bekendheid dankt hij echter aan zijn rol in het tot stand komen van de eerste waterleiding van Nederland.

Het verhaal gaat dat Van Lennep op een dag, toen hij op zijn buitenverblijf in de duinen in de buurt van Haarlem was, een glas water van zijn vrouw kreeg. In de buurt van Haarlem kon je dit schone duinwater gewoon uit de pomp halen. Het water werd hier van oudsher op natuurlijke wijze gezuiverd: het gebied heet tot op de dag van vandaag de Waterleidingduinen. Op dat moment zou Van Lennep bedacht hebben dat dit water naar Amsterdam vervoerd moest worden. Het plan om een waterleiding aan te leggen vanuit de duinen naar Amsterdam, bestond al jaren. Het was alleen erg moeilijk om investeerders te vinden. Uiteindelijk kreeg Van Lennep, die goede contacten in Engeland had, het voor elkaar dat een Engels waterleidingbedrijf wilde investeren in het opzetten van een waterleiding in Nederland. Hieruit kwam de Amsterdamse Duinwater Maatschappij voort. De vader van Van Lennep had een stuk grond in deze duinen in zijn bezit. Hij verkocht het aan de Amsterdamse Duinwater Maatschappij.

In 1853 was de eerste Nederlandse waterleiding een feit. Er was een 3,5 km lang kanaal, een aantal zandfilters en een buizensysteem van 23 km aangelegd. Het duinwater kon vanaf december 1853 voor één cent per emmer gekocht worden in het centrum van Amsterdam.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.