Ontmoeting Russische en Amerikaanse soldaten Elbe

Elbe Day: 25 april 1945

Op 25 april 1945 ontmoetten de Amerikaanse troepen die van de Sovjet-Unie langs de Elbe aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

In april 1945 was de Tweede Wereldoorlog al bijna ten einde. De Amerikanen rukten steeds verder op vanuit het westen en de Sovjet-Unie veroverde Duitsland vanuit het oosten. De twee legers kwamen elkaar op 25 april voor het eerst tegen bij de rivier de Elbe, in de buurt van het stadje Torgau.

Eerste ontmoeting

Al op 25 april hadden enkele verkenners van beide legers elkaar ontmoet. De Amerikaanse luitenant Albert Kotzebue was met een aantal soldaten in een bootje de Elbe overgestoken. Toen de Amerikanen eenmaal voet aan wal hadden gezet bleken er tientallen lijken van Duitse burgers, die tijdens hun vlucht voor het oorlogsgeweld tussen twee vuren waren terechtgekomen, op de oever te liggen. Even later werden zij vriendelijk gewenkt door Russische soldaten. Beide partijen waren het er al snel over eens dat de plek waar zij elkaar voor het eerst tegenkwamen niet de geschiedenisboeken in kon gaan en besloten geen officiële melding te maken van de gebeurtenis.

Torgau

Het was de bedoeling dat de troepen elkaar de volgende dag nogmaals zouden ontmoeten bij Strehla. Ondertussen was de Amerikaanse luitenant Robertson, die leiding gaf aan een ander regiment, echter bij Torgau aangekomen. Daar ontdekte hij dat de Sovjets aan de andere kant van de Elbe een kamp hadden opgezet. Hij hing een Amerikaanse vlag op aan de westkant van de rivier en al spoedig kwamen de Sovjets, onder leiding van Alexander Silvashko, de Amerikanen tegemoet. Eigenlijk was dit dus al de tweede ontmoeting, maar omdat de eerste wegens de ongeschikte locatie nog niet was gedocumenteerd kregen Robertson en Silvashko de eer toebedeeld.

Fotomoment

De volgende dag, 26 april, werd een tweede ontmoeting tussen Robertson en Silvashko georganiseerd om fotografen de kans te geven het moment te vereeuwigen. De Amerikanen en Sovjets poseerden voor de pers en tegelijkertijd werd in Londen, Washington en Moskou aangekondigd dat de troepen elkaar hadden ontmoet en dat het einde van het Derde Rijk nabij was. Nog geen twee weken later gaf Duitsland zich definitief over op 7 mei.

Monument in Torgau

De ontmoeting tussen de twee legers in Torgau wordt uitgebreid herdacht. De brug waar het fotomoment plaatsvond, staat er niet meer. Maar op de plek waar vroeger de brug aan land kwam, staat nu het 'Denkmal der Begegnung’. Een groot monument ter herinnering aan deze bijzondere ontmoeting. 

Bronnen

-        BBC, 1945: Russians and Americans (…) (11-6-2013)

-        Stern, Handschlag des Triumphs (11-6-2013)

-        Stiftung Sächsische Gedankstätten, Niederlage und Befreiung – Die (…) (11-6-2013)

 

Afbeelding

-        Wikimedia Commons, Elbe Day 1945 (11-6-2013)

Leestips-boek

De ondergang
De ondergang

€ 10.00

 

Meer weten

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!