Geen afbeelding beschikbaar

Engelse soldaat uit 1799

Dit is één van de meest waardevolle vondsten in Noord-Holland uit de tijd van Napoleon.

Dit stelt de provincie Noord-Holland over een Engelse soldaat die gevonden werd in de duinen van Den Helder . Het blijken de resten te zijn van een in 1799 gesneuvelde Engelse soldaat die stierf tijdens de Franse Revolutie.

Net als in andere delen van Europa groeide in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden eind 18e eeuw weerstand tegen de adel. De roep om een eerlijker bestuur en meer egalitaire samenleving groeide. In 1789 brak in Frankrijk de Franse Revolutie uit. Deze revolutie kwam voort uit hetzelfde gedachtegoed, namelijk minder macht en privileges voor de adel en geestelijkheid. In 1792 verklaarde Frankrijk dat zij ieder land zou steunen om net als zij hun vrijheid te herwinnen. Een jaar later viel een Frans leger Nederland binnen, gesteund door Nederlandse Bataven die de revolutie steunden. Het zou tot januari 1795 duren tot het leger van stadhouder Willem V zich over zou geven. Willem V vluchtte naar Engeland en de Bataafse Republiek werd uitgeroepen, wat een vazalstaat van Frankrijk werd.

De monarchieën Engeland en Rusland waren niet blij met deze ontwikkelingen. Zij ondernamen hierop in 1799 gezamenlijk een veldtocht richting de Bataafse Republiek en vielen het schiereiland Noord-Holland binnen. Dit staat bekend als de Brits-Russische expeditie naar Noord-Holland. Deze expeditie had tot doel om een antirevolutionaire opstand teweeg te brengen en de macht van Willem V te herstellen. De Frans-Bataafse verdedigers wonnen uiteindelijk deze oorlog en de Britten en Russen trokken zich, na bijna twee maanden strijd, terug uit Noord-Holland.

 

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.