Twee vrouwen bedienen de ENIAC. Bron: Wikimedia Commons.

ENIAC: het ontstaan van de eerste computer

Het Zuid-Koreaanse computer- en telefoniebedrijf Samsung heeft een nieuwe serie Notebook computers aangekondigd. Computertechnologie is een wetenschap die vanwege de grote vraag en bruikbaarheid van de apparaten een ongekende ontwikkeling doormaakt. De geschiedenis van de moderne computers begon bij de Electrical Numerical Integrator And Calculator (ENIAC), een computer die ontwikkeld werd door de Amerikaanse overheid om beter te kunnen richten met artillerie.

Sterkste zeemacht ter wereld

Toen de Tweede Wereldoorlog in 1945 eindigde, hadden de Verenigde Staten de sterkste zeemacht van de wereld. De leiding van de Amerikaanse marine was echter ontevreden over de nauwkeurigheid van de kanonnen op oorlogsschepen. Ze schakelden om deze reden wetenschapper John Mauchly in. Ze lieten hem de ENIAC ontwerpen. Dit was in feite een hele grote rekenmachine. Hoewel er al meerdere rekenmachines waren uitgevonden, kon de ENIAC duizend keer sneller problemen oplossen. Bovendien kon de ENIAC hergeprogrammeerd worden om voor verschillende doeleinden gebruikt te worden. De Amerikaanse overheid kondigde de ENIAC in 1946 officieel aan, waarna kranten het apparaat de bijnaam ‘gigantisch brein’ gaven. De computer nam namelijk 167 m² ruimte in beslag.

Op schoot gedragen computers

Tegenwoordig hebben computers niet meer honderden vierkante meters ruimte nodig, maar kunnen ze gewoon op schoot gedragen worden. De nieuwe serie laptops die Samsung heeft aangekondigd, zijn er volgens het bedrijf speciaal op ontworpen om films af te spelen.

Afbeelding

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Ontdek Geschiedenis Magazine!