Geen afbeelding beschikbaar

Europees diplomaat

We hebben het gewoon gehad met dat getalm van die kut-Grieken

Aldus een Europees diplomaat vandaag in de Volkskrant. Het geduld van Europese diplomaten en politici met Griekenland is helemaal op. Vandaag de dag wordt openlijk gesproken over wat drie maanden geleden nog ondenkbaar was: het faillissement van Griekenland. Vorig jaar verloren de financiële markten het vertrouwen in de Griekse economie nadat bleek dat de Griekse overheid jarenlang de economische cijfers had vervalst. De Europese Unie besloot Griekenland te redden, maar alleen op de voorwaarde dat het land de belastingen zou verhogen en stevig zou bezuinigen.

Vanwege de sociale onrust in het land ondervond de Griekse overheid echter grote problemen met het doorvoeren van de hervormingen. Afgelopen week bleek bij een controlebezoek aan Athene dan ook dat er van de bezuinigingen nog weinig terecht kwam. Het begrotingstekort in Griekenland ligt nog steeds meer dan 1 procent te hoog en ook aan de vervalsing van financiële cijfers is nog geen einde gekomen. Er gaan daarom steeds meer stemmen op om Griekenland failliet te verklaren en uit de Eurozone te zetten. Ook de Nederlandse Minister van Financiën De Jager heeft inmiddels aangekondigd de mogelijkheid van een Grieks faillissement te onderzoeken.

Voor meer informatie over de situatie in Griekenland en de faillissementen van andere landen door de jaren heen, zie onderstaande artikelen:

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.