F. Scott Fitzgerald (1896-1940)

De Rijke Jongen is een perfecte introductie tot een van de meest fenomenale oeuvres uit de Amerikaanse literatuur

Zo was te lezen in De Morgen over de verhalenbundel die uitgeverij Podium begin februari 2013, in de aanloop naar Valentijnsdag, uitbracht. De Rijke Jongen is een samengestelde bundel met zes korte verhalen van F. Scott Fitzgerald waarin liefde, maar ironisch genoeg vooral ook de onbereikbaarheid en schaduwzijde ervan, de rode draad vormt. Een fraai eerbetoon aan de grote schrijver uit de Amerikaanse Jazz Age.

Francis Scott Key Fitzgerald kwam op 24 september 1896 ter wereld in St. Paul, Minnesota. Al op jonge leeftijd werd zijn interesse voor het schrijverschap gewekt. Toen hij 13 jaar oud was schreef hij zijn eerste detectiveverhaaltje voor de schoolkrant van St. Pauls Academy. Fitzgerald studeerde aan de Princeton University, maar stopte vroegtijdig vanwege slechte resultaten, waarna hij in dienst ging bij het leger.

Na de oorlog vestigde Fitzgerald zich in New York en in 1920 verscheen zijn eerste roman: This Side of Paradise. Een week na de publicatie van deze bestseller vroeg hij Zelda Syre, die hij drie jaar eerder had ontmoet en die pas wilde trouwen als ze zeker wist dat Fitzgerald kon voorzien in hun levensonderhoud, ten huwelijk. Een jaar later beviel Zelda van hun dochter, Frances.

Tijdens de Roaring Twenties verwerkte Fitzgerald als deelgenoot van de ‘Verloren Generatie’ maatschappijkritiek in de vele korte verhalen die hij schreef (in totaal zette hij er maar liefst 178 op zijn naam). Zelf noemde hij deze periode de Jazz Age. In 1922 publiceerde hij zijn tweede roman, The Beautiful and Damned. Na een kort verblijf in Europa, waar hij bevriend raakte met Ernest Hemmingway, verscheen in 1925 zijn veelgeprezen meesterwerk: The Great Gatsby.

Fitzgerald wist zich echter geen raad met zijn plotselinge beroemdheid, noch met de ernstige zenuwinzinkingen waarmee Zelda rond 1930 kampte. Hij begon een extravagant leven te leiden, raakte verslaafd aan alcohol en stak zich in korte tijd in diepe schulden. In 1935 publiceerde Fitzgerald nog Tender is the Night, maar het niveau van The Great Gatsby zou hij niet meer evenaren. Na een aantal turbulente jaren vertrok Fitzgerald in 1937 zonder zijn vrouw en kind naar Hollywood. Daar overleed hij op 21 december 1940 aan een hartaanval, nog voordat hij zijn vijfde roman, The Last Tycoon, af kon ronden.

Het recent verschenen De Rijke Jongen is samengesteld door Ernest van der Kwast. De bundel vormt, met centrale thema’s als het luchtkasteel der ware liefde en de verleidelijke vlucht in alcohol, een treffende weerspiegeling van het persoonlijke leven van één van de grootste Amerikaanse schrijvers uit de 20e eeuw.

<h3>Bronnen</h3>
<p>- NU.nl, <a href="http://www.nu.nl/boek/3203448/f-scott-fitzgerald---rijke-jongen.html" target="_blank">F. Scott Fitzgerald (...)</a>, 14-2-2013</p>
<p>- Biography.com, <a href="http://www.biography.com/people/f-scott-fitzgerald-9296261?page=1" target="_blank">F. Scott Fitzgerald (...)</a></p>
<p>- UItgeverij Podium, <a href="http://www.uitgeverijpodium.nl/book/419/De-rijke-jongen" target="_blank">F. Scott Fitzgerald (...)</a></p>

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.