Geen afbeelding beschikbaar

Falklandeilanden

Er komen geen onderhandelingen met Argentinië over de soevereiniteit tenzij de eilanders dat willen

Aldus het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. Engeland en Argentinië twisten weer met elkaar over de Falkland eilanden. Gisteren stuurden de Britten een torpedobootjager naar de regio en dit werd door de Argentijnse president Kirchner opgevat als een agressieve daad van militarisering, “die ernstig gevaar vormt voor de internationale veiligheid”. In 1982 brak er nog een oorlog uit tussen Argentinië en Engeland vanwege de Falkland-kwestie.

In de zeventiende en achttiende eeuw streden de Fransen, de Britten en de Spanjaarden om de heerschappij over de Falkland-archipel. In 1833 wistenKaart de Britten de eilanden permanent te bemachtigen, en sindsdien vormen de Falklandeilanden een Brits overzees gebiedsdeel met een autonome regering.

Argentinië maakte in de jaren 1980 een desastreuze tijd door. Het land werd geregeerd door militaire dictators, terwijl er een hevige economische crisis toesloeg  en er veel onrust heerste tegen het regime. Om het publieke sentiment te sussen en de patriottistische gevoelens in het land aan zich te binden, besloot de dictator Galtieri om de Falklandeilanden op te eisen. Er was namelijk een oude claim van Argentinië dat de eilanden aan haar toebehoorden en veel Argentijnen beschouwden de archipel als Argentijns eigendom.

Op 2 april 1982 begon de Falklandoorlog, toen Argentijnse troepen de archipel binnenvielen. Een Britse marine eenheid bevocht de invasie en middels een amfibische operatie heroverdende Britten het eiland. Het conflict duurde 74 dagen, tot de Argentijnse overgave op 14 juni 1982. Er kwamen zo’n duizend mensen om: 649 Argentijnse soldaten, 255 Britse soldaten en drie eilandbewoners. Het is de meest recente oorlog die zowel Engeland als Argentinië als zelfstandige natie hebben gevoerd. Een jaar na de oorlog kregen de Falklanders het Britse burgerschap, dankzij de British Nationality Act.

De gemoederen over de Falkland eilanden zijn nog steeds niet bedaard. Ondanks dat een meerderheid van de inwoners het Britse burgerschap prefereert, kijkt Argentinië nog steeds met een scheef oog naar de Britse aanwezigheid. Dat de Britten nu militair actief zijn bij de eilanden, schiet de Argentijnse president in het verkeerde keelgat. Argentinië dient een klacht in bij de Verenigde Naties over de militarisering.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.