Nationale feestdag Luxemburg

Feest in Luxemburg

Vandaag viert Luxemburg feest. Het is National Feierdaag. Zeg maar de Luxemburgse versie van Koninginnedag.

Het Groothertogdom Luxemburg is na malta het kleinste land in de Europese Unie. Net als Nederland is het een parlementaire democratie met een constitutionele monarch als staatshoofd, die toevallig ook nog eens verwant is aan de Nederlandse Oranje Nassau’s.

National Feierdaag is verbonden aan de verjaardag van de voormalige groothertogin Charlotte, hoewel haar officiële verjaardag 23 januari is. Ook dar zien we een parallel met Koninginnedag bij ons. Charlotte Adelgonde Elisabeth Maria Wilhelmina werd geboren op 23 januari 1896 en overleed op 9 juli 1985.

Zij was getrouwd met prins Felix van Bourbon Parma, een rechtstreekse afstammeling van de Franse koning Lodewijk XIV (de Zonnekoning). Dit huwelijk weerspiegelt mooi de situatie van het groothertogdom: het werd voortdurend heen en weer geslingerd tussen aanspraken van Nederland, Frankrijk, en België. De laatste Nederlandse groothertog van Luxemburg was Willem III. Willem III werd in Nederland opgevolgd door Wilhelmina, maar Luxemburg ging over op Adolf van Nassau-Weilburg, de opa van Charlotte. Charlotte regeerde van 1920 tot 1961. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leefde zij in ballingschap in Londen. Charlotte was een populaire vorstin en slaagde er in Luxemburg tot een welvarend land te maken. Zij kreeg met haar man zes kinderen. Haar zoon Jan volgde haar op.

Na haar troonsafstand trok zij zich terug op het kasteel van Fischbach, waar zij in 1985 ook overleed. Haar lichaam werd bijgezet in de Kathedraal van Luxemburg (stad). Onder de festiviteiten op National Feierdaag behoren traditioneel een parade van leger, ambulancedienst, politie en brandweer. De avond van 22 juni is er een toortsenparade door de stad Luxemburg en een groot vuurwerk.

Afbeeldingen:

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.