Geen afbeelding beschikbaar

Feestdag Koninkrijk Holland

Amsterdam 1806 – Vandaag was het een feestdag in het Koninkrijk Holland, ingesteld in 1806 door de nieuwe koning Lodewijk Napoleon. Het is de naamdag van de heiligverklaarde Franse Koning Lodewijk IX (1214-1270). 

Het Koninkrijk Holland was een Franse vazalstaat die bestond van 5 juni 1806 tot 9 juli 1810. Napoleon Bonaparte verving het Bataafs Gemenebest door een monarchie en zette zijn broer Lodewijk Napoleon Bonaparte op de troon. In 1810 werd het koninkrijk ingelijfd bij Frankrijk.

Het korte koningschap van Lodewijk Napoleon (1806-1810) heeft in Nederland op cultureel gebied veel betekent. De koning richtte in 1808 het Koninklijk Nederlands Instituut van Wetenschappen en de huidige Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen op. Ook de positie van de Koninklijke Bibliotheek werd dankzij Lodewijk Napoleon versterkt. Het 3 guldenmuntstuk werd vervangen door de rijksdaalder.

Lodewijk Napoleon was ondanks zijn Franse afkomst een populaire koning. Hij gedroeg zich als een sympathieke en vrij Nederlandse vorst. Bij rampen bezocht hij de bevolking, hij leerde de Nederlandse taal en weigerde de Franse dienstplicht in te voeren. Dat is van de redenen waarom zijn broer Napoleon hem in 1810 terugriep en Nederland inlijfde bij Frankrijk. De naamdag van Lodewijk IX op 25 augustus werd maar een jaar als feestdag gevierd.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.