Festung Köningstein

Festung Königstein

Festung Königstein ligt in het Saksen gebied vlakbij Dresden, op een rotsplateau op een bergtop boven het stadje Königstein aan de Elbe. Het is één van de grootste vestingen bovenop een berg in Europa. De vesting heeft meer dan 50 gebouwen, sommige ouder dan 400 jaar. De muur van de vesting is 1800 meter lang en 42 meter hoog.

Oudste schriftelijke vermelding

De oudste schriftelijke vermelding van de vesting en de daaraan verbonden personen was in een akte door koning Wenceslas I van Bohemen. Deze akte dateert uit het jaar 1233 en daarin werd een getuige ‘burggraaf Gebhard van Stein’ genoemd. De eerste schriftelijke vermelding van de naam Festung Königstein stond in een grenscontract in 1241, waar de grenzen tussen de verschillende gebieden in de omgeving van de vesting werden vastgelegd.

Ontwikkelingen vesting

Tussen 1589 en 1597 hebben keurvorst Christian I van Saksen en zijn opvolger het kasteel ontwikkeld tot de sterkste vesting in Saksen. Er kwamen grote en dikke muren om het rotsplateau heen en er werden belangrijke onderdelen bijgebouwd zoals bijvoorbeeld het poortgebouw, de oude barakken en het oude arsenaal. Tussen 1619 en 1681 vond er nog een grote constructieperiode plaats. Gevolgd door een nog grotere constructieperiode tussen 1694 en 1756. Tussen 1722 en 1725 werd in opdracht van Augustus de Sterke de Königstein wijnbarrel, het grootste wijnbarrel ter wereld dat een capaciteit had van 249,838 liter. De wijnbarrel moest echter in 1818 weer verwijderd worden omdat zij in een te slechte staat was.  

Belangrijke functie in oorlog

Festung Königstein had een belangrijke functie ten tijde van oorlog. De Saksische hertogen en prins-keurvorsten gebruikten de vesting vaak om vluchtelingen te beschermen tijdens oorlogen. Ook kwam het vaak voor dat de vesting de staatsreserves en geheime archieven moest beschermen ten tijde van oorlog. Tijdens de Zevenjarige Oorlog hield de vesting zelfs tussen 1756 en 1813 de kunstschatten van Dresden verborgen. Tijdens deze oorlog keek ook prins-keurvorst Frederick Augustus II hulpeloos toe vanaf de vesting hoe zijn leger gelijk aan het begin van de oorlog in 1756 zich overgaf aan het Pruisische leger. De vesting is echter nooit in de geschiedenis veroverd of ingenomen.

Gevangenis

Tot 1922 stond Festung Königstein bekend als de staatgevangenis van Saksen. Tijdens de Frans-Duitse Oorlog, de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog werd de vesting ook gebruikt als gevangenis voor oorlogsgevangenen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zaten er vooral Franse en Russische officieren gevangen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren dit voornamelijk Britse, Franse, Poolse en andere geallieerde officieren die gevangen zaten in Festung Königstein.

Na de Tweede Wereldoorlog

Festung Königstein werd na de oorlog door de Russen gebruikt als militair ziekenhuis. Van 1949 tot 1955 was het een Jugendwerkhof. Dit was een heropvoedingskamp voor jongeren en degenen die een ‘ander’ beeld hadden dan de socialistische maatschappij. Vandaag de dag is Festung Königstein één van de grootste toeristische attracties van Saksen. Gemiddeld zijn er zo’n 700.000 bezoekers per jaar. De vesting is onderdeel van de Kastelenroute Saksen en kent nog veel meer geheimen dan hierboven beschreven. Het is dus zeker de moeite waard om het eens met een bezoekje te vereren. Kijk op www.schloesserland-sachsen.de voor meer informatie.

Bronnen:

schloesserland-sachsen.de, KOENIGSTEIN FORTRESS

en.wikipedia.org, Königstein Fortress

Afbeeldingen:

en.wikipedia.org, Königstein Fortress, painting by Canaletto (created 1756-1758)

en.wikipedia.org, Plan of Königstein Fortress around 1690

en.wikipedia.org, The Giant Königstein wine barrel

en.wikipedia.org, Plan of Königstein Fortress today

Partners: 

Landen: 

Bekijk het gehele programma van de Week van de Koloniale Geschiedenis met thema ‘Aan het Werk’.

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ontdek Geschiedenis Magazine!