Four Freedoms

Op 6 januari 1941 gaf de Amerikaanse president Franklin D.  Roosevelt ten overstaan van het Amerikaanse Congres de Four Freedoms Speech.

 

Aanloop naar de toespraak

De VS besloten na de Eerste Wereldoorlog een niet-interventie politiek uit te voeren. Veel Amerikanen zagen de betrokkenheid bij de Eerste Wereldoorlog als een fout, en wilden dat Amerika zich niet meer bemoeide met Europa. Na 1935 werden verschillende Neutrality Acts ingevoerd die de VS verboden wapens te verkopen aan oorlogvoerende landen.

Toen Hitler in 1939 Polen binnen viel bleven de VS vasthouden aan de non-interventie politiek. Roosevelt en een groot deel van de Amerikanen wilden de geallieerden te hulp schieten. Dit werd moeilijk vanwege de Neutrality Acts. Eind 1940 stond Groot-Brittannië vrijwel alleen tegenover Duitsland. Churchill vroeg Roosevelt om wapens om de oorlog voort te kunnen zetten.

Four Freedoms Speech

Op 6 januari 1941, acht maanden voordat de VS zelf meededen aan de oorlog, hield Roosevelt de jaarlijkse presidentiële toespraak, de State of the Union, voor het Amerikaanse Congres. In deze speech benadrukte Roosevelt het belang van vier vrijheden, vandaar dat de toespraak de naam Four Freedoms kreeg. De vier vrijheden die Roosevelt noemde waren: vrijheid van religie, vrijheid van meningsuiting, vrijwaring van gebrek (het recht op een adequate levensstandaard) en vrijwaring van vrees.

Met deze vier vrijheden wilde Roosevelt aantonen waarom het belangrijk was voor de VS om af te stappen van de niet-interventie politiek. Roosevelt vond dat de vier vrijheden voor iedereen moesten gelden en dat de VS daarom uit ideologisch oogpunt deel moesten nemen aan de oorlog. De vier vrijheden werden op deze manier een belangrijk propaganda onderdeel om zoveel mogelijk steun te krijgen om mee te doen aan de oorlog.

Kunstenaar Norman Rockwell schilderde in 1943 vier schilderijen met daarop de vrijheden afgebeeld. De schilderijen maakten een tour door Amerika waarmee maar liefst 132 miljoen dollar werd opgehaald voor de Tweede Wereldoorlog.

Erfenis

Tijdens de oorlog liet Roosevelt het Four Freedoms Monument bouwen, dat nog steeds te zien is in Florida. De vier vrijheden werden opgenomen in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) die op 10 december 1948 werd aangenomen door de Verenigde Naties. Eleanor Roosevelt had zich hiervoor ingezet na de dood van haar man in 1945.

Sinds 1982 worden de Four Freedoms Awards elk jaar uitgereikt. Dit gebeurt om het jaar in Middelburg en in New York. De prijzen worden uitgereikt aan personen die zich voor één van de vrijheden hebben ingezet.

<h3>Bronnen:</h3>
<p>&nbsp;</p>
<p>- Americanrethoric.com, <a title="Four Freedoms" href="http://americanrhetoric.com/speeches/fdrthefourfreedoms.htm" target="_blank">Four Freedoms </a></p>
<p>&nbsp;</p>
<p>- Fdrlibrary, <a title="FDR Bibliotheek Four Freedoms" href="http://fdrlibrary.marist.edu/fourfreedoms" target="_blank">FDR and the Four Freedoms Speech</a></p>
<p>&nbsp;</p>
<h3>Afbeelding:</h3>
<p>&nbsp;</p>
<p>- Wikicommons, <a title="Wikicommons afbeelding FDR" href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Franklin_Roosevelt_-_Presidential... target="_blank">Franklin D. Roosevelt</a></p>

Meer weten

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!