Freudiaanse verspreking

Er zijn drie ministeries die verdwijnen zodra ik president word. Handel, Onderwijs en - wat is de derde?

Zo begon de Republikeinse presidentskandidaat Rick Perry woensdag zijn tv-debat. Was dit wellicht een freudiaanse verspreking van Perry?

Een freudiaanse verspreking is een verspreking, die onbedoeld inzicht geeft in wat er speelt in de geest van de spreker. Deze verspreking geeft zo de wens van de spreker weer. Dit fenomeen is genoemd naar Sigmund Freud. Sigmund Freud (1856-1939) was een neuroloog uit Oostenrijk-Hongarije en wordt gezien als één van de meest invloedrijke psychologen van de twintigste eeuw. Hij schreef in 1901 zijn eerste boek Zur Psychopathologie des Alltagslebens. Hierin beschreef hij dit fenomeen en gaf er een aantal voorbeelden bij.

De freudiaanse verspreking is er slechts één van een aantal van dergelijke onthullende vergissingen. Voorbeelden van andere dergelijke vergissingen zijn: steeds op je werk aankomend de sleutel van je huis in je hand te ontdekken omdat je eigenlijk liever thuis zou zitten, of het vergeten van een afspraak waar je op voorhand geen zin in had. De belangrijkste categorieën binnen dit fenomeen, dat Freud zelf Fehlleistungen (foute handelingen) noemde, zijn: verspreken, verkeerd handelen of vergeten.

Vroeg in zijn carrière raakte Freud geïnteresseerd in het fenomeen hysterie. Na onderzoek hiervan concludeerde hij dat mentale ziekte vaak geen fysieke oorzaak had. Het praten met patiënten over traumatische ervaringen bleek een gunstig effect te hebben op de symptomen. Hierdoor ontwikkelde hij theorieën over het onderbewustzijn en het verdringen van gevoelens. Het analyseren van dromen was volgens Freud een manier om dit onderbewustzijn te onderzoeken. Hiermee is hij de grondlegger van de psychoanalyse.

De Republikein Perry wist gisteren zelfs na lang nadenken en enkele suggesties van de gespreksleider van het debat niet welk ministerie hij als derde wil schrappen. Pas ongeveer vijftien minuten later herinnerde Perry zich dat hij ook het ministerie van Energie wil opdoeken. Freud zou dit interpreteren als een goed teken voor het ministerie van Energie.

 

Rubrieken: 

Partners: 

Personen: 

Lees het augustusnummer van Geschiedenis Magazine

Lees hier wat je kunt verwachten van het komende nummer van Geschiedenis Magazine!

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Alles over Begijnhoven? Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Waarom werd Nederland een monarchie? Het antwoord lees je in Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees er het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Dan lees je Geschiedenis Magazine.