Gautama Boeddha, de stichter van het boeddhisme

Gautama Boeddha of Siddhartha Gautama Boeddha werd geboren in Lumbini in het hedendaagse Nepal. Hij wordt gezien als de oprichter van het boeddhisme.  Het boeddhisme is uitgegroeid tot een van de grootste religies van Zuidoost-Azië. Boeddha was de bijnaam van een leraar die leefde tussen de zesde en vierde eeuw voor Christus.

De geboorte van Gautama Boeddha

Het levensverhaal van Boeddha is een inspiratiebron voor boeddhisten. Volgens de verhalen kreeg Koningin Maya bezoek van geleerde mannen die haar vertelden dat ze zwanger was van een goddelijke zoon. Volgens hen zou hij een groot leraar of heerser worden. Koning Suddhodhana liet drie paleizen bouwen voor zijn zoon. Één paleis voor de zomer, één voor de winter en één voor het regenseizoen.

Boeddha en het luxe leven

De eerste 29 jaar van zijn leven leefde Boeddha in luxe binnen de muren van het paleis. Hij dacht na over zijn leven en wilde zien hoe het leven buiten de paleismuren was. In een nacht ging Boeddha samen met zijn bediende stiekem naar de stad en trof hij een oude, een zieke en een dode man aan. Boeddha had zoiets nog nooit eerder gezien en vroeg zijn bediende daarom om uitleg. Zijn bediende antwoordde dat ouderdom, ziekten en overlijden nu eenmaal bij het leven horen.

Waarom moeten mensen lijden?

Ook zag Boeddha die nacht een monnik die kalm en beheerst was en er bovendien gelukkig uit zag. Boeddha probeerde het voorbeeld van de monnik te volgen en verliet snel daarna het paleis. Hij leefde in de Indische bossen en probeerde een antwoord te vinden op de vraag waarom mensen moesten lijden. In Benarès studeerde hij bij twee meesters. Een antwoord op zijn vraag vond Boedhha echter niet, waardoor hij zijn eigen weg koos.

De ontdekking van verlichting

Boeddha startte een periode van zelfkastijding en zelfpijniging. Hij leefde in de bossen, ver van de samenleving vandaan. Zelfpijniging leidde niet tot verlichting. Boeddha vond een middenweg tussen plezier en zelfkastijding en ging mediteren onder een boom. Siddhartha ging door tot hij dood zou gaan of de verlichting zou vinden. Op de 49ste dag ontdekte hij de verlichting, Hij kreeg inzicht in de oorzaken van het lijden en hoe dat lijden moest worden weggenomen. Vanaf dat moment was hij Siddhartha Gautama de Boeddha.

Onderwijzing van het boeddhisme

Boeddha begon het nieuwe inzicht, de Dhamma, op 35-jarige leeftijd te onderwijzen aan anderen. Zijn eerste toespraak in Benarès hield hij voor vijf monniken. De volgende 45 jaar reisde hij door Noord-India. Boeddha werd een gerespecteerd spiritueel leider. Hij maakte veel mensen enthousiast om monnik of non te worden. Veel toespraken en leringen van Boeddha werden opgeschreven.

Volgers van Boeddha

Boeddha kreeg veel volgers waardoor het boeddhisme ontstond en het geloof werd verspreid. De boeddhisten verspreidden de religie die tegenwoordig het boeddhisme werd genoemd.  De naam boeddhisme werd door verschillende religieuze groeperingen in oud India gebruikt en werd met veel dingen geassocieerd, maar het meest met Boeddha. De betekenis van Siddhartha is: hij, van wiens doel is volbracht of van wie elke wens vervuld is.

Verlossen van het lijden

De titel Boeddha wordt gegeven aan personen die zonder leraar de verlichting en Dhamma hebben ontdekt. Dhamma betekent waarheid en verlichting wordt door boeddhisten nirwana genoemd en houdt in dat men zich verlost heeft van het lijden.

Boeddhistische vieringen

Alle vormen van boeddhisme vieren verschillende gebeurtenissen uit het leven van Gautama Boeddha, zoals zijn verjaardag, zijn opheldering en zijn tocht naar Nirvana, een staat waar de geest al het leed overstijgt en de vrede verkrijgt. In sommige landen wordt deze gebeurtenissen op één dag gevierd, wat Wesak wordt genoemd.

Schedelbeen boeddha ontdekt?

Onlangs hebben archeologen mogelijk het schedelbeen van Boeddha gevonden in een crypte van een boeddhistische tempel.

<h3>Bronnen</h3>
britannica.com <a href="https://www.britannica.com/biography/Buddha-founder-of-Buddhism" target="_blank">Boeddha</a>
nl.wikipedia.org <a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Gautama_Boeddha" target="_blank">Gautama Boeddha</a>
heartfulness.be<a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Gautama_Boeddha" target="_blank"> Boeddha</a>
sleuteltotinzicht.nl <a href="http://www.sleuteltotinzicht.nl/div050.htm" target="_blank">Boeddha</a>
archeologieonline.nl <a href="https://archeologieonline.nl/nieuws/schedelbeen-van-boeddha-ontdekt" target="_blank">Schedelbeen Boeddha</a>
<h3>Afbeelding</h3>
pixabay.com <a href="https://pixabay.com/nl/boeddha-japan-azi%C3%AB-japans-885156/" target="_blank">Boeddha</a>

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.