Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis aantal Tweede Kamerzetels VVD

Dit is de grootste verkiezingsuitslag van de VVD in de geschiedenis

De VVD is, samen met de PvdA, de grote winnaar van de verkiezingen van gisteren. Met 41 zetels zijn de conservatief-liberalen de grootste partij in de Tweede Kamer. Maar hoeveel zetels kreeg de VVD in de loop van de 20ste en 21ste eeuw?

De VVD werd in 1948 na een fusie van de Partij van de Vrijheid (PvdV) en het Comité-Oud opgericht. Bij de verkiezing die volgde, op 7 augustus 1948, kreeg de partij acht zetels en mocht het meteen aanschuiven bij een coalitie van de Partij van de Arbeid (PvdA), Katholieke Volkspartij (KVP) en Christelijk Historische Unie (CHU) om te regeren. De VVD leverde één minister, Dirk Stikker, van Buitenlandse Zaken.

In de decennia daarna groeide de VVD gestaag en in de jaren ’60 bleef de partij schommelen tussen de zeventien en negentien zetels. Bij de verkiezingen van 1972 haalde de VVD 22 zetels en in 1977 groeide de VVD naar 28 zetels, het hoogste aantal op dat moment. In dat jaar ging de VVD samen met het CDA regeren als het kabinet-Van Agt van CDA-leider Dries van Agt. Dit resulteerde in 1982 in 36 zetels voor de VVD, waarna de partij wederom met het CDA ging regeren, nu als het kabinet-Lubbers onder CDA-leider Ruud Lubbers.

Na 1986 raakte de VVD echter in een vrije val, met als dieptepunt de 22 zetels van 1989. De partij herstelde zich goed in de jaren ’90 en mocht met 31 zetels in 1994 en 38 zetels in 1998 meedoen aan de ‘paarse kabinetten’ van PvdA-leider Wim Kok, die werden gevormd door de PvdA, VVD en D66.

In het eerste decennium van de 21ste eeuw verloor de VVD weer tien zetels, maar mocht het tussen 2002 en 2006 wel meeregeren in kabinetten van CDA-voorman Jan-Peter Balkenende. Tussen 2006 en 2010 zat de partij in de oppositie, waarna het in 2010 voor het eerst in haar bestaan met 31 zetels de grootste partij van Nederland werd. De VVD mocht gaan regeren en VVD-leider Mark Rutte werd minister-president.

Ondanks dat het kabinet-Rutte in april 2012 viel blijft de Nederlandse bevolking vertrouwen houden in de VVD. Dit blijkt uit de grote verkiezingsoverwinning van gisteren, waarbij de VVD uitkomt op 41 zetels: de grootste verkiezingsuitslag van de VVD in de geschiedenis.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.