Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis Emmy Awards

Homeland grote winnaar bij Emmy-uitreiking

De Amerikaanse televisieserie Homeland is vannacht de grote winnaar geworden bij de jaarlijkse uitreiking van de Emmy Awards. De serie werd bekroond met de Emmy voor beste dramaserie en Damian Lewis en Claire Danes kregen de prijs voor beste mannelijke en vrouwelijke hoofdrol. De Emmy Awards worden sinds 1949 jaarlijks uitgereikt aan de beste televisieseries.

Acteur Sid Cassyd gaf met de oprichting van de Academy of Television Arts & Sciences in 1946 de eerste aanzet tot de uitreiking van de Emmy Awards. Televisie was in de jaren ‘40 een groeiend medium en Cassyd vond dat er een vereniging moest komen voor alles wat met televisie te maken had. Ondanks tegenwerking van de grote filmmaatschappijen groeide het aantal leden snel. De filmmaatschappijen voelden zich bedreigd door de potentie van televisie en waren bang dat mensen minder naar de bioscoop zouden gaan.

Ondanks dat Cassyd zich in eerste instantie verzette tegen het uitreiken van prijzen, omdat hij vond dat de vereniging culturele en educatieve doelstellingen moest hebben, werd in 1948 besloten om de beste programma’s en acteurs en actrices te gaan belonen met een award. Als symbool voor de prijs werd, na 47 proefversies, een beeldje van televisietechneut Louis McManus goedgekeurd. Het beeldje van een engel dat een atoom vasthoudt modelleerde hij naar zijn vrouw, waarbij de vleugels staan voor de muze, de kunst, en de atoom voor de techniek die bij televisie komt kijken. De naam voor de prijs werd in eerste instantie Immy, naar een televisiecamera die in de jaren ´40 veel werd gebruikt, maar dat werd al snel verbasterd tot het vrouwelijker klinkende Emmy.

De eerste uitreiking van de Emmy Awards vond plaats op 25 januari 1949 in de Hollywood Athletic Club. Actrice Shirley Dinsdale mocht het eerste beeldje in ontvangst nemen voor ´Meest Bijzondere Televisiepersoonlijkheid´. Sindsdien worden de Emmys elk jaar uitgereikt en zijn er verschillende categorieën ontstaan, waaronder ´primetime´, ´programma’s die overdag vertoond worden´, ´nieuws en documentaires´, ´technologie´ en regionale Emmys.

Naast Homeland was de komedieserie Modern Family gisternacht de andere grote winnaar. De makers van de dramaserie Mad Men, dat de afgelopen vier jaar rijkelijk beloond werd met Emmy Awards, gingen dit jaar opvallend genoeg met lege handen naar huis.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Hitler profiteerde van gevangenis straf

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

lijfwacht napoleon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ontdek Geschiedenis Magazine!