makita

Geschiedenis merk Makita

In 1915 begon de Japanner Mosaburo Makita in Nagoya City een bedrijfje in verlichtingsapparatuur, motoren en transformators. Ruim honderd jaar later is Makita een multinational en een grote speler op het gebied van elektrische gereedschappen. Het bedrijf wil zich vooral in kwalitatief opzicht onderscheiden. 

Ontwikkeling van Makita

Vanaf de oprichting in 1915 groeide het bedrijf gestaag. Al snel werden de eerste internationale stappen gezet, bijvoorbeeld met de export van generatoren en motoren naar de Sovjet-Unie in de jaren ’30. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had het bedrijf te maken met de bombardementen door de Amerikaanse luchtmacht op Japan. De hoofdlocatie van het bedrijf werd daarom verplaatst van Nagoya naar het kleinere Anjo.

Na de Tweede Wereldoorlog sloeg de firma een andere weg in. De nadruk kwam vooral te liggen op (elektrisch aangestuurde) huis- en tuingereedschappen, waaronder schaaf-, boor- en zaagmachines. In 1958 introduceerde Makita de elektrische schaafmachine in Japan en een jaar later exporteerde ze al naar Australië. In de decennia die erop volgden, breidde het bedrijf zich verder uit over de wereld, zowel wat betreft verkoop als productie. In 2004 behaalde de Japanse multinational maar liefst driekwart van de totale afzet in het buitenland. Vanaf 1974 is het bedrijf actief in Nederland, sinds 2010 onder de naam Makita Nederland B.V. 

Kwaliteit en rechtszaak

Makita probeert zich met name te onderscheiden op het gebied van kwaliteit. Interessant in dat opzicht is de rechtszaak uit 1990 waarbij het bedrijf tegenover Black & Decker stond. De laatste had een serie reclames uitgebracht waarin boormachines van de twee firma’s vergeleken werden. Hier kwam de B&D uiteraard als beste uit. Niet alleen legde de Makita boor het af tegen de krachtigere B&D maar er kwam zelfs rook van het apparaat af. De rechter oordeelde echter dat de reclame misleidend was aangezien de winnende boor een groter vermogen had en er bovendien selectief geknipt was in de beelden; de boor van B&D rookte net zo sterk als die van Makita. 

Verkoop

Het werkelijke eindoordeel over de kwaliteit berust bij de consumenten. De hobbyklusser of  professionele vakman zal zelf moeten uitzoeken welk gereedschap voor hem het beste werkt. Gereedschappen zijn te verkrijgen via een doe-het-zelf winkel of online, bijvoorbeeld via de webshop met Makita gereedschap

Bronnen:

  • Lockhart, C. (1996) Misleading Or Deceptive Conduct: Issues and Trends (Federation Press)
  • Oliver, S. (2004) A Handbook of Corporate Communication and Public Relations (Routledge)
  • Makita: Geschiedenis en Doelstelling 

Afbeelding:

  • Logo Makita Corporation

Ook interessant: 

Partners: 

Landen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.