Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis São Paulo

Op 23 juni 2014 won het Nederlands elftal de wedstrijd tegen Chili op het WK Voetbal in Brazilië. De wedstrijd werd gehouden in de Corinthians Arena in São Paulo. São Paulo werd gesticht in 1554 door twee jezuïeten en groeide uit tot één van de grootste steden ter wereld.


Portugese kolonisten


De Portugese ontdekkingsreiziger Pedro Álvares Cabral zette in april 1500 als eerste Europeaan voet aan wal in Brazilië. Het land werd geclaimd in naam van Portugal en met de kolonisten kwamen naar goed gebruik ook de jezuïeten mee. De orde van de jezuïeten was opgericht in 1540 en was op dat moment de dominante stroming binnen het katholicisme. Zij kwamen in 1549 aan in Brazilië en stichtten de steden São Paulo en Rio de Janeiro. Heden ten dage is Brazilië de grootste katholieke gemeenschap van de wereld. De jezuïeten hadden hiervoor de basis gelegd.


São Paulo


São Paulo werd gesticht op 25 januari 1554 toen twee jezuïeten, José de Anchieta en Manoel de Nórbrega de Serra do Mar, aankwamen in het gebied. Ze lieten er een College bouwen in de Pateo do Colegio, dat nog steeds te zien is. Hoewel de jezuïeten vredelievend leken, ontstond er een langdurige strijd met de Tupi indianen, de oorspronkelijke bewoners van het gebied.


De stad werd het startpunt van vele expedities van de bandeirantes (‘pioniers’) die de indiaanse bevolking tot slaven maakten. Zij werden onder andere ingezet bij de houtkap. Aan het einde van de zestiende eeuw overtuigde de katholieke kerk het Portugese hof ervan dat de indianen niet langer als slaven mochten worden gebruikt. Dit was een initiatief van de jezuïeten. Dit lijkt een nobel streven, maar de Jezuïeten deden dit omdat ze liever slaven uit Afrika wilden inzetten. De Afrikanen werden door de katholieken als inferieur beschouwd. De indianen en de Afrikaanse slaven vluchtten uiteindelijk het binnenland in. Ze verdwenen hiermee uit het vizier van de kolonisten.


De naam São Paulo werd pas in 1711 goedgekeurd door de Portugese koning. In datzelfde jaar kreeg São Paulo stadsrechten.


Immigratie en economie


São Paulo bleef tot aan het einde van de negentiende eeuw een relatief kleine stad. Er waren in die tijd veel grote veranderingen. Zo werd in 1822 Brazilië onafhankelijk van Portugal en werd in 1888 de slavernij afgeschaft. Hierdoor kwam er een enorme immigratiestroom op gang. De economische en politieke invloed van de stad begon te groeien.


Aanvankelijk delfde São Paulo inkomsten uit de suikerproductie en de mijnbouw, maar door de schaalvergroting van de koffieproductie groeide de economie spectaculair. Er kwamen nu immigranten uit Italië, Portugal en de Arabische landen om werk te zoeken. Koffie, suiker en sinaasappelen zijn nog tot op de dag van vandaag de belangrijkste exportproducten van São Paulo.


Architectuur


São Paulo is een stad van wolkenkrabbers. Deze hebben vooral de functie van woontorens voor de ruim twintig miljoen inwoners van de stad. Een bekend gebouw uit 1913 is de immens grote Catedral Metropolitana de Sé, een neogotische kathedraal. In de kathedraal zijn de bekende exportproducten van São Paulo gebeeldhouwd, zoals koffietakken en ananas.


Oscar Niemeyer


De meest bekende architect van Brazilië is Oscar Niemeyer. Hoewel hij vooral bekend is van zijn gebouwen in de hoofdstad Brasília, heeft hij enkele bouwwerken in São Paulo op zijn naam staan. Zo liet hij verschillende woontorens bouwen, zoals de Edifício Copan en de Edifício Montreal. Verder ontwierp hij politiek en cultureel centrum Memorial da América Latina als een eerbetoon aan de cultuur van Latijns-Amerika. Een ander politiek gebouw van Niemeyer is het Parlamento Latino Americano, een assemblee voor de Latijns-Amerikaanse samenwerking met het Caribisch gebied.


São Paulo als WK Voetbal stad


Het meest recente gebouw in São Paulo is het stadion dat onlangs gebouwd werd in het kader van het WK Voetbal 2014. In deze Corinthians Arena werd op 23 juni 2014 de wedstrijd tussen Nederland en Chili gespeeld. Het bouwproces van dit stadion is echter niet vlekkeloos verlopen. Bij de bouw zijn in totaal drie bouwvakkers overleden door de gebrekige werkomstandigheden. Gelukkig kunnen er in het stadion alsnog mooie voetbalwedstrijden gespeeld worden en heeft São Paulo er een nieuwe bezienswaardigheid bij.


 


 


 

Landen: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!