Overlijden van Oscar Niemeyer: architect van de futuristische hoofdstad van Brazilië

Brazilië heeft vandaag één van haar genieën verloren. Het is een dag om zijn dood te betreuren. Het is een dag om zijn leven te bejubelen.

Aldus de Braziliaanse presidente Dilma Roussef over de Braziliaanse architect Oscar Niemeyer, die gisteren op 104-jarige leeftijd overleed. Niemeyer wordt gezien als één van de belangrijkste moderne architecten, die vooral bekend staat om de curven in zijn gebouwen. Deze curven baseerde Niemeyer naar eigen zeggen op ‘de rondingen van Braziliaanse vrouwen’. Naast de Braziliaanse hoofdstad Brasilia ontwierp hij ook het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York.

Oscar Niemeyer Ribeiro Soares Filho werd op 15 december 1907 geboren in Rio de Janeiro. Hij rondde zijn middelbare school af in 1928 en trouwde in datzelfde jaar met Annita Baldo, met wie hij zijn enige kind Ana Maria kreeg. In 1934 studeerde Niemeyer af als ingenieur in de architectuur.

Het eerste gebouw waar Niemeyer aan meewerkte was het nieuwe ministerie van Onderwijs en Gezondheid in Rio de Janeiro in 1937. Hier ontmoette Niemeyer ook zijn grote voorbeeld Le Corbusier, een Zwitsers-Franse architect die veel invloed op zijn latere werk zou uitoefenen. Niemeyers carrière nam een grote vlucht nadat hij in 1940 de burgemeester van Belo Horizonte Juscelino Kubitschek leerde kennen. Niemeyer ontwierp in opdracht van Kubitschek Pampulha, een buitenwijk van Belo Horizonte, wat hem veel internationale aandacht bezorgde.

In de jaren ’40 nam Niemeyers faam toe. In 1947 kreeg hij de opdracht om mee te werken aan het nieuwe hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York. Niemeyer kreeg in de jaren ’50 van Kubitschek, die inmiddels president van Brazilië was, de opdracht om de nieuwe hoofdstad van het land te ontwerpen. Hier zette Niemeyer enkele van zijn bekendste gebouwen neer, waaronder de presidentiële residentie Palácio da Alvorada, het Nationaal Congres en de kathedraal van Brasilia.

Aan Niemeyers werkzaamheden in Brazilië kwam in 1964 door een militaire coup abrupt een einde. Niemeyer was een uitgesproken communist en een goede vriend van Fidel Castro, in tegenstelling tot het nieuwe regime in Brazilië. Hij werd door het militaire regime dan ook tegengewerkt en koos ervoor in ballingschap te gaan. Voordat hij in 1985 terugkeerde naar Brazilië ontwierp hij in het buitenland een groot aantal gebouwen. Na zijn terugkeer was Niemeyer tussen 1992 en 1996 voorzitter van de Braziliaanse Communistische Partij en bleef hij tot op hoge leeftijd gebouwen ontwerpen. Hij overleed gisteren in een ziekenhuis in Rio de Janeiro aan de gevolgen van een luchtweginfectie.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.