Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van de Friesland Bank

Willen is kunnen’, dat was jarenlang de slogan van de Friesland Bank. Aan die wilskracht is nu toch een einde gekomen. Afgelopen maandag maakte de bijna 100 jaar oude bank bekend dat zij wegens financiële problemen verder zal gaan als een dochteronderneming van de Rabobank.

De Friesland Bank bestaat sinds 1913. Het eerste kantoor werd geopend onder de naam Coöperatieve Zuivelbank. De bank was een samenwerkingsverband van verschillende zuivelorganisaties die hun bankzaken gezamenlijk wilden gaan regelen. De eerste vijftig jaar bestond het klantenbestand vooral uit agrarische bedrijven, maar dit veranderde toen de Zuivelbank in 1963 als zelfstandige bank verder ging. In 1970 werd de naam veranderd in Friesland Bank.

De bank groeide snel in Friesland en het duurde dan ook niet lang voordat er ook kantoren in andere provincies werden geopend. De aandacht bleef wel voornamelijk gericht op het noorden van Nederland. In 1991 fuseerde de Friesland Bank met de Friese Bondsspaarbank en in 1995 veranderde de bank van een coöperatieve onderneming met leden naar een niet beursgenoteerde, naamloze vennootschap.

Maar het bleek dus niet alleen maar rozengeur en maneschijn. In 2011 trok de raad van bestuur al aan de bel. Een zelfstandig voortbestaan van de bank zou niet langer verantwoord zijn. De economische crisis werd als reden hiervoor genoemd. Blijkbaar kon een reclamespotje met voormalig Quote hoofdredacteur Jort Kelder ook niet meer zogen voor een ommekeer.

Er werden meerdere opties tot samenwerking met andere banken bekeken en nu is duidelijk geworden dat de Rabobank het roer over zal nemen. Alle vestigingen zullen binnen twee jaar veranderd worden in Rabobank kantoren, waarmee de Friesland Bank als zelfstandig merk zal verdwijnen.

Normaal gesproken moet een overname als deze uitvoerig worden onderzocht door De Nederlandse Bank en de Nederlandse Mededingingsautoriteit. De situatie van de Friesland Bank was echter zo penibel dat deze twee waarschijnlijk al akkoord zijn gegaan met de overname.

Rubrieken: 

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.