Geschiedenis van de Haribo snoepfabriek

Topman Hans Riegel van snoepjesfabrikant Haribo is gisteren op 90-jarige leeftijd overleden. Het bedrijf Haribo werd in 1920 opgericht in Duitsland door zijn vader Hans Riegel. Na de dood van hun vader nam de jonge Hans samen met zijn broer Paul het bedrijf. Haribo is een begrip in de snoepjeswereld en staat bekend om zijn vele soorten snoep, zoals bijvoorbeeld drop, colaflesjes, suikerbanaantjes en gummibeertjes, die het boegbeeld van het bedrijf zijn geworden.

Oprichting Haribo

In 1921 richtte Hans Riegel sr. in Bonn het snoepjesbedrijf Haribo op. De naam staat voor de eerste letters van Hans Riegel Bonn. Het bedrijf breidde in de jaren ’20 langzaam uit. Hij had al snel succes. In 1922 maakte hij de eerste gummisnoepjes, in de vorm van beertjes. Later kwamen daar ook de opgerolde dropveters bij. In 1930 had Haribo ongeveer 160 werknemers in dienst en maakte het bedrijf naam in heel Duitsland. In 1935 opende de eerste Haribofabriek buiten Duitsland, in Kopenhagen. Bij aanvang van de Tweede Wereldoorlog was het bedrijf uitgegroeid naar 400 werknemers.

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stierf Hans Riegel sr. Zijn weduwe Gertud nam tijdelijk de leiding van het bedrijf op zich. Tijdens en na de oorlog was het moeilijk om aan grondstoffen te komen, waardoor het bedrijf een moeilijke periode doormaakte en nog maar 30 werknemers had. Er wordt gezegd dat Haribo tijdens de oorlog gebruik maakte van joden die gedwongen arbeid verrichtten in de fabrieken. Haribo ontkent dit echter tot op de dag van vandaag.

Hans en Paul

De zoons van Riegel, Paul en Hans, waren beide krijgsgevangen genomen tijdens de oorlog. In 1946 keerden zij terug naar Duitsland en namen zij het bedrijf over. Onder de leiding van de twee broers begon het bedrijf te groeien en zich steeds verder uit te breiden over Duitsland. Ook internationaal was Haribo succesvol. Er werden fabrieken opgericht in heel Europa. Ook werden overal vertalingen van de bekende slogans in gebruik genomen: Haribo maakt kinderen blij, ouderen horen ook daarbij en Onbeschrijfelijk Haribo, onbeschrijfelijk lekker!. Haribo wordt in bijna alle Europese landen, Australië en de VS verkocht.

Onder leiding van Hans en Paul Riegel is Haribo een begrip geworden. Het kleine bedrijf uit 1921 groeide uit tot een internationaal grootheid in de snoepjeswereld met als boegbeeld de gekleurde Goudberen in de gouden verpakking. Hans en Paul hebben het bedrijf geleid tot aan hun dood. Paul Riegel overleed in 2009 en Hans op 15 oktober 2013. Na de dood van Hans zullen twee neven het familiebedrijf gaan leiden.

<h3>Bronnen</h3>
<p>- haribo.com, <a title="Geschiedenis" href="https://www.haribo.com/nlNL/onderneming/geschiedenis.html" target="_blank">Geschiedenis</a></p>
<p>- en.wikipedia.org, <a title="Haribo" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Haribo" target="_blank">Haribo</a></p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Afbeelding</p>
<p>-  <a title="Gummy bears" href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gummy_bears.jpg" target="_blank">Wikimedia Commons</a></p>
<p>&nbsp;</p>

Rubrieken: 

Landen: 

 Het komende nummer van Geschiedenis Magazine niet missen?

Je hebt nog 4 dagen om je aan te melden. Neem vóór donderdag 16:00 u. een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

Alles over koning Willem I Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

Alles over WO II? Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.