Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van de Maffia in New York

Acht leden van de New Yorkse Maffiafamilie Bonnano zijn op 9 juli 2013 opgepakt wegens criminele activiteiten zoals drugs dealen, corruptie en wapenbezit. In New York hebben de beruchte ‘Five Families’ namens de Amerikaanse Maffia de georganiseerde misdaad in handen. De families kwamen voort uit de Siciliaanse Maffia en wilden allemaal de macht in handen hebben, wat in 1930 leidde tot een bloedige oorlog.


Rond het begin van de 20e eeuw kwamen tienduizenden Italianen naar de Verenigde Staten. Velen van hen vestigden zich in de plaats van aankomst, New York. Sommige van de Italiaanse immigranten sloten zich aan bij lokale bendes. Gedurende de jaren ’20 verbood de Amerikaanse regering de verkoop van alcohol, waardoor de bendes zich beter organiseerden en illegaal gingen handelen in alcohol. Tussen de twee belangrijkste Italiaanse  misdaadfamilies in New York brak toen een oorlog uit om de macht.


Castellammarijnse oorlog in New York


De twee belangrijkste Italiaanse misdaadfamilies, de Maranzano en de Masseria families, raakten tussen 1930 en 1931 met elkaar in oorlog. Joe Masseria had het tot 1930 voor het zeggen gehad in New York en wilde ook de macht krijgen over de Castellammarese, een familie afkomstig uit Sicilië. De baas van de Castellammarese betaalde uit angst 10.000 dollar aan Masseria en vluchtte voorgoed, waarna Masseria een nieuwe baas benoemde. Vanuit Sicilië was echter al opdracht gegeven om Salvatore Maranzano tot nieuwe baas te benoemen. Daarop loofde Masseria in 1930 een geldprijs uit voor de dood van Maranzano. Het betekende het begin van een conflict tussen beide groeperingen. Het eindigde uiteindelijk op 15 april 1931, toen Joe Masseria in een restaurant door vier mannen werd doodgeschoten. De twee families gingen samen verder als ‘La Cosa Nostra’.


Lucky Luciano en de Commissie


Lucky Luciano was tot 15 april 1931 jarenlang de rechterhand van Masseria geweest en tijdens de aanslag aanwezig geweest in het restaurant. Hij besloot wraak te nemen op de moordenaars. Zes maanden later vermoordden leden van zijn bende Maranzano en Lucky Luciano kreeg de leiding over ‘La Cosa Nostra’. Luciano besefte dat hij de verschillende maffiafamilies samen moest zien te binden om een eindeloze machtsstrijd te voorkomen. Hij riep de Commissie in het leven waarin elk van de vijf invloedrijke New Yorkse families een stem kreeg en ook de Maffia in Chicago en Buffalo een stem kregen. Er werden afspraken gemaakt over het territorium van elke familie en met welke zaken zij zich bezig zouden houden.


De ‘Five Families’ van New York


De ‘Five Families’ die samen de Maffia in New York vormen zijn de Bonnano, Colombo, Genovese, Luchese en Gambino. Na het einde van de drooglegging van alcohol op 5 december 1933 richtte de New Yorkse Maffia zich op andere praktijken, zoals drugshandel, illegaal gokken en prostitutie. Daarnaast wist het invloed te krijgen in bedrijven en vakbonden. Door agenten om te kopen wist de Maffia lang zijn macht te behouden. In 1970 introduceerde de Amerikaanse regering echter een wet die het mogelijk maakte de families veel harder aan te pakken. Sindsdien neemt de macht van de Maffia sterk af en tegenwoordig zijn de families samen nog goed voor ongeveer 600 leden. In de jaren ’30 waren dat er nog enkele duizenden. Op 13 juli 2013 zijn dat er weer  minder geworden toen negen leden van de Bonnano familie werden opgepakt. Ze hadden onder meer illegale wapens, organiseerden via internet gokpraktijken en persten mensen af.

Bronnen

-          American Mafia History, Giuseppe ‘Joe the Boss’ (…) (10-7-2013)

-          FBI, Italian Organized Crime (10-7-2013)

-          Five Families of New York City, History (10-7-2013)

-          History, Mafia in the United States (10-7-2013)

-          New York Daily News, Well-armed Bonnano crime (…) (10-7-2013)

-          New York Magazine, What’s left of the (…) (10-7-2013)

 

Afbeeldingen

-          Wikimedia Commons, Frank Costello – Kefauver Committee (10-7-2013)

-          Wikimedia Commons, Lucky Luciano mugshot 1931 (10-7-2013)

 

Leestips-Boek

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

Cosa Nostra
Cosa Nostra

€ 10.00

 

Ook interessant: 

Landen: 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.