Geschiedenis van de regeringsperiode van Meles Zenawi

Zenawi worstelde het laatste jaar met zijn gezondheid. Ondanks dat kwam hij zijn beloftes altijd na

 

Aldus een regeringswoordvoerder van Ethiopië over de dood van premier Zenawi. Hij is vannacht overleden aan een plotselinge infectie terwijl hij al in het ziekenhuis lag om te herstellen van een andere ziekte.

Meles Zenawi werd geboren op 8 mei 1955. Zenawi groeide op in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Hij kwam al op jonge leeftijd in de politiek terecht en brak in 1975 zijn studie af om zich te verzetten tegen de communistische dictatuur die in Ethiopië gevestigd werd na de dood van keizer Haile Selassie. Het land was in burgeroorlog geraakt en Zenawi besloot zich vanaf dit moment puur met de politiek in zijn land bezig te houden.

In 1985 werd Zenawi gekozen tot leider van zijn partij Tigray People’s Liberation Front (TPLF). Later kwam hij ook aan het hoofd van de Ethiopian People’s Revolutionary Democratic Front (EPRDF), de politieke coalitie die vanaf 1991 aan de macht is in Ethiopië. Hij kwam aan de macht nadat de Ethiopische burgeroorlog afgelopen was. Deze duurde van 1974 tot 1991 en had als uitkomst dat de militaristische communistische regering van Mengistu Haile Mariam verdreven werd.

Vanaf 1991 was Zenawi president van Ethiopië. Dit werd toen als goed nieuws ontvangen in het westen, omdat de communisten die hiervoor aan de macht waren op slechte voet stonden met het westen. Zenawi begon dus als president van een overgangsregering, maar werd in 1995, 2005 en 2010 herkozen als premier. Al deze verkiezingen waren omstreden en de oppositie vaardigde een boycot uit, omdat ze vonden dat ze geen eerlijke kans hadden. Ook buitenlandse waarnemers twijfelden aan de eerlijkheid van de verkiezingen. In 2005 liepen de verkiezingen uit op rellen waarbij zo’n 200 mensen om het leven kwamen.

Desalniettemin zorgde Zenawi dat Ethiopië een redelijk stabiel Afrikaans land geworden is. Ook is er al jaren sprake van economische groei en is de armoede in het land afgenomen. Toch zijn er ook veel berichten over de schendingen van mensenrechten door het regime van Zenawi. De taken van Zenawi worden voorlopig overgenomen door vicepremier Haile Mariam Desalegn.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Deze bijzonder collectie, met bruiklenen van het Rijksmuseum, is verlengd t/m 13 september 2020.

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!