Republiek Texas

Geschiedenis van de Republiek Texas

De Amerikaanse staat Texas heeft waarnemers van de OVSE gewaarschuwd zich niet te bemoeien met de stemprocedures tijdens de presidentsverkiezingen van 6 november 2012. De OVSE wil de presidentsverkiezingen observeren om te kijken of er geen onregelmatigheden plaatsvinden, maar de Texanen staan dit niet toe. Texas kent sinds de annexatie door de Verenigde Staten in 1845 een grote mate van autonomie en was daarvoor een onafhankelijke republiek.


De slogan ‘Six flags over Texas’ is een bekende uitspraak als het gaat over de Texaanse geschiedenis. Het geeft de zes mogendheden aan die geheerst hebben over de huidige staat Texas. Het gaat hierbij om de landen Spanje (1519-1685 en 1690-1821), Frankrijk (1685-1690), Mexico (1821-1836), de Republiek Texas (1836-1845), de Verenigde Staten (1845-1861 en 1865-heden) en de Geconfedereerde Staten van Amerika (1861-1865). Texas was alleen in de tijd van de Republiek onafhankelijk. In die tijd voerde het een vlag met één ster, waar de bijnaam Lone Star State vandaan komt.


Texaanse Revolutie


Na de Mexicaanse onafhankelijkheid in 1821 maakte Texas onderdeel uit van Mexico. In de praktijk had de Mexicaanse regering echter weinig autoriteit in de gebieden in het noorden en werden deze streken grotendeels beheerst door indianen. Kolonisten uit de Verenigde Staten vestigden zich in de jaren na de Mexicaanse onafhankelijkheid in Texas, omdat daar veel beschikbaar land en natuurlijke rijkdommen aanwezig waren. De spanningen tussen de Mexicaanse overheid en de Amerikaanse kolonisten namen toe nadat president Vicente Guerrero in 1829 de slavernij afschafte en de Mexicanen in de jaren daarna meer controle gingen uitoefenen over Texas. Op 20 december 1835 brak de Texaanse Revolutie uit.


Onafhankelijkheid


In eerste instantie kwamen de Texanen in opstand omdat zij meer autonomie wilden. In de latere fase van de revolutie veranderde het doel echter al snel naar totale onafhankelijkheid. Na enkele veldslagen, waaronder de beroemde Slag om de Alamo in februari 1836, waarbij de Texanen verslagen werden en Davy Crockett (een Amerikaanse kolonist en volksheld) het leven liet, verkreeg Texas na de gewonnen Slag bij San Jacinto op 20 december 1835 haar onafhankelijkheid.


Republiek Texas


Deze onafhankelijkheid werd in maart 1836 bekrachtigd door het Texaanse parlement, ondanks dat zij niet officieel erkend werd door de Mexicaanse regering. Stephen F. Austin, ook wel de ‘Vader van Texas’ genoemd, werd de eerste premier van de Republiek. Na zijn dood op 27 december 1836 namen interne conflicten echter toe. De twee facties die tegenover elkaar kwamen te staan waren aan de ene kant de nationalisten, die een onafhankelijk Texas wilden uitbreiden naar de Stille Oceaan en de indianen wilden verbannen. Aan de andere kant stonden de unionisten, geleid door generaal Sam Houston, die voor een vreedzame samenleving met de indianen waren en Texas wilden laten annexeren door de Verenigde Staten.


Annexatie door de VS


Na conflicten met de indianenstammen Comanches en Cherokees, binnenlandse strubbelingen over landverdelingen en een conflict over de nationale archieven namen de interne conflicten toe. Als reactie hierop werden onder de Texaanse presidenten Sam Houston en Anson Jones de eerste stappen richting annexatie gezet. Deze annexatie door de Verenigde Staten werd op 28 februari 1845 voltooid, waarna Texas de 28ste staat van de VS werd. De staatsoverheid behield hierbij een aantal voorrechten. Hier viel ook de bepaling onder dat het land dat in bezit was van de Republiek in de handen van de staat overging. Hierdoor bleef de staat Texas de olierechten in handen houden. Na de annexatie erfden de Verenigde Staten ook de grensgeschillen die tussen de Texaanse Republiek en Mexico speelden, wat leidde tot de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog (1846-1848). Als gevolg van deze oorlog verloor Mexico grote stukken van de latere staten New Mexico en Californië aan de VS.


Niet de enige autonome staat


Texas is dus sinds 1845 één van de staten van de Verenigde Staten van Amerika. De bekende mythe dat Texas de enige onafhankelijke staat van de VS is geweest is overigens niet waar, want Vermont is na de Amerikaanse Revolutie tussen 1777 en 1791 ook een onafhankelijke republiek geweest. Daarnaast was Hawaii, sinds 1959 een staat, eeuwenlang een onafhankelijk koninkrijk.


Toch hebben de Texanen sinds de annexatie altijd een grote mate van autonomie gehouden, wat blijkt uit de weigering om waarnemers van de OVSE toe te laten. Deze organisatie was er waarschijnlijk op uit om de registratieformulieren van kiezers te controleren. Texas eist namelijk dat kiezers zich met een pasfoto identificeren om te mogen stemmen, waarmee vooral arme kiezers worden achtergesteld. Deze kiezers zijn namelijk vaak niet in het bezit van een identificatiebewijs met foto.

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.