Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van De Vierdaagse op DVD

De Nijmeegse Vierdaagse 2012 is vandaag van start gegaan. Hoewel de Vierdaagse bestaat sinds 1909, is er pas beeldmateriaal vanaf de jaren ’20. Deze beelden zijn gebundeld in de DVD De geschiedenis van de Vierdaagse. Met een korte onderbreking van de Tweede Wereldoorlog laat de DVD beelden zien van de tocht van vier dagen toen tot aan het heden.

De DVD is opgedeeld in verschillende thema’s. Zo komen een aantal bijzondere wandelaars aan bod zoals Prins Claus, maar ook Opa Schram. Dit was een man die op 67 jarige leeftijd de Vierdaagse liep, na heen en terug naar Rome te hebben gelopen. De DVD zoomt constant in op persoonlijke verhalen van mensen en hoe zij de tocht ervoeren. Daarmee krijgt de kijker veel meer van de Vierdaagse te zien dan alleen het evenement zelf.

Militair aspect Vierdaagse

Ook komt in de DVD het militaire karakter naar voren. Zo zie je een aantal legerdivisies, politiekorpsen en individuele soldaten die meeliepen. Bijzonder veel aandacht is er voor Israëlische soldaten, die ieder jaar weer meeliepen. Het valt op dat de Vierdaagse altijd een groot aantal militaire deelnemers heeft gehad, maar dat de hoeveelheid burgerdeelnemers sinds de jaren ’20 fors is toegenomen.

Vooroorlogse Vierdaagse

Het is interessant om te zien hoe men wandelde door een omgeving die er anders uitzag dan vandaag. In de vooroorlogse edities liep men bijvoorbeeld nog over de oude brug, aangezien de welbekende Waalbrug pas in 1936 werd gebouwd. Kijkers die de Vierdaagse hebben meegemaakt kijken hun ogen uit op het verschil tussen het evenement van toen en dat van nu. Het polygoon commentaar begelidt vanaf de jaren ’50 de beelden van de wandelende stoet.

Lasten lusten van de Vierdaagse

Naast de grote verschillen tussen Vierdaagse edities door de jaren heen, zijn er ook aspecten aan de Vierdaagse die nooit veranderden. Zo ervoeren lopers in de jaren ’20 net zoals nu de lasten die het wandelen met zich meebracht. Op de beelden zie je de beschadigde voeten van de vooroorlogse wandelaars en hoe zij gaandeweg moeilijker liepen. Maar ook de gezellige sfeer die de Nijmeegse Vierdaagse kenmerkt was toen al aanwezig. Het evenement was weliswaar minder grootschalig, maar je ziet duidelijk hoe de wandelaars en het publiek zich vermaakten.

Review

De DVD is zeker het kijken waard voor mensen die de Vierdaagse hebben gelopen. De beelden zijn heel herkenbaar en geven tegelijkertijd duidelijk weer wat er in de jaren is veranderd. Maar de DVD dankt helaas haar waarde alleen aan het beeldmateriaal, aangezien de presentatie en opzet van de DVD vrij slordig is. Het beeldmateriaal wordt niet begeleid door een presentator die de kijker aan de hand neemt en interessante informatie vertelt over de getoonde beelden. Dit valt vooral op tijdens sommige beelden uit de jaren ’20, waar soms zelfs geen geluidsmateriaal onder zit.

Daarnaast wordt de overgang naar een ander thema niet aangekondigd en moet de kijker uit de context opmaken welk thema wordt aangehaald. Bovendien is twee uur beeldmateriaal kijken zonder enige presentatie, een lange zit. Desalniettemin zijn de oude beelden prachtig en de ontwikkelingen in Vierdaagse edities door de jaren heen interessant om te aanschouwen. Het gebrek aan presentatie en structuur maakt de DVD echter niet zozeer een documentaire als wel een aaneenschakeling van beelden voor de echte Vierdaagse fans.

 

Rubrieken: 

Landen: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.