Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van het Midherfstfeest

Bij de Chinese kalender begint een nieuwe maand op de dag van de nieuwe maan. Op de vijftiende dag is het volle maan en wordt het Midherfstfeest in China gevierd. Het is een dag waarop de Chinezen hopen dat Chang E weer terug op aarde komt. Zij nam een onsterfelijkheidsmedicijn en woont sindsdien in het maanpaleis.

Het verhaal dat ten grondslag ligt aan het Midherfstfeest begint in een ver verleden toen er tien manen aan de hemel stonden. Het was zo warm dat de aarde verschroeid raakte en de mensheid in gevaar kwam. Maar de held Yi besloot dat er iets gedaan moest worden. Hij spande een boog van tienduizend pond en hij schoot negen van de tien zonnen neer. De laatste zon wilde niet eindigen als de andere zonnen; bekende schuld en smeekte om genade. De zon mocht van Yi aan de hemel blijven staan, maar kreeg een paar regels opgelegd: om ’s ochtends op te komen en ’s avonds weer onder te gaan.

Op een dag ontmoet Yi een priester die hem een onsterfelijkheidsmedicijn geeft als beloning voor zijn daden. Als hij het onsterfelijkheidsmedicijn in zou nemen, zou hij onsterfelijk worden en naar de hemel varen. Hij is op dat moment al getrouwd met Chang E en thuisgekomen geeft hij haar de drank om het te verstoppen.

Maar zijn leerling Peng Meng hoort van de drank en is vastbesloten het te stelen en zelf in te nemen. Zodra Yi van huis is grijpt hij zijn kans. Hij sluipt het huis in en gaat op zoek naar het medicijn. Chang E laat het echter niet zo ver komen en besluit de drank zelf door te slikken, waarna zij door het raam naar de hemel vliegt en in het maanparadijs terecht komt. Yi is verscheurd door verdriet en wacht sindsdien ieder jaar op de vijftiende dag van de Achtste Maand op haar. Hij zette ronde vruchten en ronde koeken op de binnenplaats in de hoop op een hereniging.

Tot op de dag van vandaag is dat het gebruik tijdens het Midherfstfeest. Er vinden lantaarnstoeten plaats die door kinderen geleid worden. Daarnaast worden er ook drakendansen gehouden. Volgens de traditie worden verschillende variaties van het Chinese recept van de maancake opgediend. Het is een van de belangrijkste dagen van de Chinese kalender waarop vrienden en familie elkaar opzoeken om samen het feest te vieren. Het midherfstfestival bestaat al drieduizend jaar, dus men begon het al vanaf de Zhou-dynastie te vieren.

 

Rubrieken: 

Landen: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!