Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van het thuisbrouwen van bier

Er is een huisbrouwerij in het Witte Huis, zo je wil

 

Zo gaf Jay Carney, woordvoerder van het Witte Huis, toe aan journalisten. President Barack Obama vertelde gisteren tijdens een campagnebezoek namelijk trots dat hij zelf twee verschillende soorten bier brouwt, een lichtere en een donkere soort. De ingrediënten voor deze ‘White House Ale’ zijn grotendeels afkomstig uit de moestuin van First Lady Michelle Obama. Het thuis brouwen van bier is al een eeuwenoude traditie.

Archeologen vermoedden dat het eerste bier al ruim 5.000 jaar geleden werd gebrouwen in Mesopotamië, het hedendaagse Irak. Van daaruit verspreidde de drank zich vervolgens in snel tempo naar onder meer China en Egypte. Uiteindelijk kwam de kennis van het bierbrouwen ook terecht bij de Romeinen en de Grieken, maar zij gaven de voorkeur aan het drinken van wijn. Die drank beschouwden zij als veel beschaafder dan het ‘barbaarse’ bier.

De Europeanen uit de middeleeuwen hadden minder problemen met het wegwerken van het brouwsel. Naar schatting dronk de gemiddelde Nederlander in de 14e eeuw maar liefst 275 tot 300 liter bier per jaar. Het meeste gerstenat werd echter thuis gebrouwen, waardoor het alcoholpercentage relatief laag was. Over het algemeen zag men het bierbrouwen als onderdeel van het huishouden, en dus als ‘vrouwenwerk’. Dit veranderde pas tegen het eind van de middeleeuwen met de opkomst van de professionele brouwerijen, waar vooral mannen werkten.

De komst van de Industriële Revolutie in de 19e eeuw bracht ook verbeteringen in het productieproces van bier, onder meer door de uitvinding van de thermometer. Hierdoor nam de consumptie van thuisgebrouwen bier, dat vaak van veel mindere kwaliteit was, sterk af. Deze ontwikkeling werd nog verder bevorderd door de opkomst van wetgeving die het thuisbrouwen aan banden legde of zelfs verbood, om zo oneerlijke concurrentie te voorkomen. Alleen in de Verenigde Staten bleef het illegaal thuisbrouwen nog echt populair, met name vanwege de Prohibitie.

In de afgelopen jaren zijn de regels omtrent het thuisbrouwen van bier echter weer versoepeld. In vele landen is de traditie inmiddels weer toegestaan, mits de drank voor eigen gebruik is. Deze regels gelden ook voor Washington D.C., de staat waar Barack en Michelle Obama nu hun ‘White House Ale’ brouwen.

Partners: 

Landen: 

Personen: 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.