Geschiedenis van het Witte Huis

Er is een kogel ingeslagen in een raam van het Witte Huis, de ambtswoning van de president van de Verenigde Staten. Een tweede kogel is in de nabijheid van het Witte huis gevonden. Onduidelijk is waar de kogels vandaan komen. Met de bouw van het Witte Huis werd begonnen op 13 oktober 1792.

De historie van het Witte Huis begon in december 1790 toen George Washington, de eerste president van de Verenigde Staten, verklaarde dat de Amerikaanse overheid zich in een district zou vestigen dat niet groter was dan tien vierkante mijl aan de rivier de Potomac. Hier zou de hoofdstad van het land ontstaan: Washington D.C.

Competitie

President Washington koos in samenspraak met stadsplanner Pierre L’Enfant de locatie voor zijn ambtswoning, tegenwoordig 1600 Pennsylvania Avenue. Er werd een competitie uitgeroepen om de architect te vinden die dit huis zou gaan bouwen. Er kwamen negen verschillende ontwerpen binnen, waarvan een anonieme inzending van één van de Founding Fathers, Thomas Jefferson. De Ier James Hoban werd uiteindelijk uitgekozen door zijn mooie en praktische ontwerp. Model bij de bouw stond het Leinster House in Dublin in Ierland, waar vandaag de dag het Ierse parlement is gehuisvest.

Bouw

De eerste steen werd gelegd op 13 oktober 1792. Hoewel president Washington de bouw van het complex controleerde, heeft hij er nooit in gewoond. Pas in 1800, toen de bouw zo goed als voltooid was, trok de president John Adams er met zijn vrouw in. In de tien jaar hiervoor had Philadelphia tijdelijk als hoofdstad van de Verenigde Staten gediend. Vanaf dat moment zouden alle presidenten van de Verenigde Staten in het Witte Huis wonen.

Oorlog

Tijdens de oorlog tussen de Verenigde Staten en Engeland in 1812 wisten de Engelsen Washington te veroveren. Uit wraak werden veel gebouwen in de stad in brand gestoken. Dit gold ook voor het Witte Huis. In de nacht van 24 op 25 augustus 1814 vatte het gebouw vlam. Het gebouw overleefde de brand echter, maar was wel ernstig beschadigd. De renovatie die nodig was duurde tot 1817. President James Madison verbleef tijdens de renovatie in het Octagon House, elders in Washington.

Naamgeving

Het gebouw werd in de beginjaren doorgaans President’s House genoemd. Dat het publiek de naam White House voor het gebouw gebruikte, is voor het eerst vastgelegd in 1811. In officiële documenten werd het gebouw Executive Mansion genoemd. In 1901 noemde Theodore Roosevelt het gebouw officieel White House-Washington.

Open huis

President Thomas Jefferson was in 1805 de eerste die het Witte huis openstelde voor publiek nadat hij de verkiezing had gewonnen. Dit werd een traditie en elke keer nadat een president was verkozen stroomde het Witte Huis vol met feestvierders. In 1829 was de gekozen president Andrew Jackson zelfs genoodzaakt om in een hotel te verblijven, omdat 20.000 burgers de verkiezingsoverwinning in het Witte Huis vierden. Deze viering werd hierdoor steeds onveiliger en president Grover Cleveland schafte dit uiteindelijk in 1885 af.

Hedendaags Witte Huis

Het Witte Huis werd vanaf zijn ingebruikname in 1800 continu verder ontwikkeld en er werden diverse vleugels aangebouwd. Tegenwoordig bestaat de woning van de president dan ook uit 132 kamers, 35 badkamers en 6 verdiepingen. Daarnaast heeft het huis 147 ramen. Op één van deze ramen is onlangs dus een kogel afgevuurd.

Afbeelding: Aerial View of the White House via Wikimedia Commons

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Lees het augustusnummer van Geschiedenis Magazine

Lees hier wat je kunt verwachten van het komende nummer van Geschiedenis Magazine!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Dan lees je Geschiedenis Magazine.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Waarom werd Nederland een monarchie? Het antwoord lees je in Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Alles over Begijnhoven? Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.