Geen afbeelding beschikbaar

Gevaarlijkste man van China

De gevaarlijkste man van het land is gedood

Aldus de Chinese media over de dood van crimineel Zhou Kehua. De 42-jarige man werd neergeschoten door de politie na een uitgebreide klopjacht. Kehua werd verdacht van het plegen van een reeks overvallen en de moord op negen mensen, waaronder een politieman. Zijn criminele activiteiten doen denken aan de beruchte Chinese gangster Cheung Tze-keung, die lange tijd bekend stond als de grootste crimineel van China.

Cheung Tze-keung werd op 7 april 1955 geboren in de Chinese Guangdong provincie, maar verhuisde op vierjarige leeftijd naar Hong Kong. Daar raakte hij betrokken bij de Chinese onderwereld en ging hij een verbond aan met Yip-Kai-foon, bijgenaamd ‘De hond met tanden’. Samen overvielen ze in 1990 het vliegveld van Hong Kong, waar ze een lading Rolex-horloges ter waarde van HK$ 30 miljoen (3.1 miljoen euro) stalen. Cheung besloot zeer vrijgevig met zijn geld om te gaan, waardoor hij al snel de bijnaam ‘The Big Spender’ kreeg.

In september 1991 werd Cheung gearresteerd voor een tweede overval op het vliegveld, waarbij hij ditmaal HK$ 167 miljoen (17.4 miljoen euro) had buitgemaakt. De aanklager eiste 18 jaar celstraf, maar vanwege een vormfout verviel de zaak in 1995. Yip daarentegen werd wel veroordeeld en moest 41 jaar de cel in. Cheung besloot daarop alleen door te gaan en ontketende een ware golf van criminaliteit. Zo kidnapte hij onder meer Victor Li Tzar-koui, de zoon van een rijke zakenman, en Walter Kwok, een vastgoedmagnaat. Naar verluid vergaarde Cheung hiermee bijna HK$ 2 miljard (210 miljoen euro) aan losgeld.

In 1998 wilde Cheung wraak te nemen op de veroordeling van Yip door een belangrijke Chinese ambtenaar te kidnappen, maar zijn poging mislukte. Hij besloot daarop de stad te ontvluchten, maar niet voordat hij ruim 818 kilo aan explosieven achterliet bij verscheidene overheidsgebouwen in Hong Kong. Dankzij een anonieme tip was de politie echter in staat de aanslag tijdig te voorkomen. In augustus 1998 werd Chueng samen met 35 anderen gearresteerd in zijn geboorteprovincie Guangdong. Hij zou daar van plan zijn geweest om casinobaas Stanley Ho te ontvoeren, aangezien Chueng maar liefst $ 200.000 was verloren in diens gokhuizen.

The Big Spender werd op 16 december 1998 ter dood veroordeeld en nog diezelfde dag geëxecuteerd. Een soortgelijk lot zal Zhou Kehua, de ‘gevaarlijkste man van China’, nu in ieder geval bespaard blijven. Hij pleegde jarenlang overvallen op mensen die net de bank hadden verlaten en was verantwoordelijk voor de dood van negen mensen, maar werd gisteren tijdens een klopjacht door de politie neergeschoten voordat hij berecht kon worden.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.