Geen afbeelding beschikbaar

Gifmengers

Gifmengers willen een aanslag plegen op de Olympische Spelen

Aldus een bericht gisteren in The Sun. Volgens de Britse krant zijn terroristen van plan om sporters en toeschouwers tijdens de Olympische Spelen te vermoorden door hen te besmeren met een mengsel van huidcrème en cyanide. Door de eeuwen heen zijn er talloze voorbeelden van mensen die gif inzetten om zichzelf of anderen van het leven te beroven.

Vermoedelijk een van de bekendste gevallen van dood door vergiftiging was het verhaal van Socrates. De Griekse wijsgeer, die grote bekendheid verwierf vanwege zijn methode van kritische ondervraging, werd in 399 voor Christus ter dood veroordeeld vanwege het niet aanbidden van de goden van Athene. Socrates mocht van de rechters zelf de methode van zijn einde bepalen en koos ervoor om te sterven door het drinken van een beker met langzaam werkend gif. Tot aan het moment van zijn dood bleef hij vervolgens filosofische kwesties bespreken met zijn leerlingen.

Welk vergif Socrates precies heeft gebruikt is onduidelijk, maar in de middeleeuwen werd vooral het poeder arsenicum populair onder de gifmengers. In het 17e-eeuwse Napels zette een vrouw genaamd Giula Tofana zelfs een grote handel op in het goedje. Ze verkocht het vergif, dat bekend kwam te staan als het ‘erfenis-poeder’, op grote schaal, met name aan toekomstige weduwes. Ook de Nederlandse Maria Swanenburg, beter bekend als de Leidse gifmengster, maakte gebruik van het goedje. In de 19e eeuw vergiftigde ‘Goeie Mie’ minstens 27 mensen, waaronder haar eigen ouders, met als doel het opstrijken van de levensverzekeringen.

In de afgelopen eeuw is het sneldodende cyanide steeds populairder geworden. Onder andere nazi-kopstukken Adolf Hitler en Joseph Goebbels beroofden zichzelf van het leven door het innemen van een cyanidecapsule. Inmiddels treffen terroristen verbonden aan het netwerk van al-Qaeda ook voorbereidingen om het gif in te zetten als terroristisch wapen tijdens de Olympische spelen. Volgens de Britse krant The Sun bestaan er plannen om het gif te vermengen met huidcrème, zodat de gifmengers tijdens het evenement eenvoudig toeschouwers of sporters om het leven kunnen brengen.

Rubrieken: 

Partners: 

Personen: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!