Grappige, ongewone collegereeks over Romeinen in Thermenmuseum

Hoe poepte een Romein? En waren ze net zo okselfris als wij?

Op zondag 14 september start in het Thermenmuseum in Heerlen een grappige, ongewone collegereeks speciaal voor kinderen (8-12 jaar)! Op vier zondagen – een keer per maand vanaf september – zijn er in het Thermenmuseum colleges van echte wetenschappers over spannende, bijzondere en grappige onderwerpen uit de Romeinse tijd. De colleges vinden elke tweede zondag van de maand (september t/m december) plaats, telkens van 11.00 uur tot 12.00 uur.

Het eerste college ‘Wauw… een oude schat in mijn tuin! En nu?’ op zondag 14 september gaat over spannende schatten en vondsten. Archeologe Hilde Vanneste vertelt tijdens dit college alles over hoe archeologen te werk gaan en wat je moet doen als je een schat vindt.

Op zondag 12 oktober vertelt Karen Jeneson (archeologe en conservator Thermenmuseum) alles over de badgeheimen van de Romeinen. In de Romeinse tijd waren er geen badkamers en ook zeep was nog niet uitgevonden. Roken de Romeinen net zo als wij tegenwoordig? Poetsten ze hun tanden? En wat deden ze om okselfris te blijven?

Gilbert Soeters (stadsarcheoloog van Maastricht) houdt op zondag 9 november de lezing ‘Romeinse Rrrakkersss’. Hoe was het om kind te zijn in de Romeinse tijd? Moest je toen ook verplicht naar school? Was er genoeg tijd om te spelen en te ravotten? Of moest je werken?

De laatste lezing op zondag 14 december gaat over een wel heel wel bijzonder onderwerp: ‘Hoe poepte een Romein?’ En hoe zagen hun wc’s er uit ? En hadden ze wel een riool? Archeologe Gemma Janssen weet er meer van!

Museumjeugduniversiteit

De colleges organiseert het Thermenmuseum in samenwerking met de Museumjeugduniversiteit, een initiatief van het Rijksmuseum van Oudheden. Deelnemende musea en universiteiten willen kinderen laten kennis maken met museumcollecties op een manier die meer aansluit op hun belevingswereld en die hun nieuwsgierigheid prikkelt.

Kosten en inschrijving

Inschrijving is verplicht en loopt via www.museumjeugduniversiteit.nl. Een collegekaart kost €20,- en geeft toegang tot alle vier colleges . Na afloop van de reeks ontvangt elk kind een certificaat. Het is ook mogelijk om minder colleges bij te wonen uiteraard (maar dan ontvangt het kind geen certificaat).

Voor de ouders 

De ouders of begeleiders mogen tijdens de colleges gratis het museum in. Op de dag van het eerste college (14 september) is het overigens ook Open Monumentendag en is er in Heerlen nog veel meer te beleven! Het Thermenmuseum en ook Kasteel Hoensbroek zijn dan gratis toegankelijk. Zie voor meer informatie hierover: www.openmonumentendagheerlen.nl

Contactgegevens Thermenmuseum:

Thermenmuseum Heerlen, Coriovallumstraat 9, 6411 CA Heerlen, www.thermenmuseum.nl, tel. 045-5605100, e-mail:info@thermenmuseum.nl.

Rubrieken: 

Partners: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.