Geen afbeelding beschikbaar

Grootste aardbeving uit de geschiedenis van West-Europa

In de buurt van Nijmegen vond in 2011 een aardbeving plaats. Aardbevingen zijn in West-Europa en Nederland wel vaker voorgekomen, zoals op 6 april 1580 toen het Verenigd-Koninkrijk, Noord-Frankrijk, België en Nederland getroffen werden.

Om zes uur ’s avonds begon de aarde te trillen. Schoorstenen en kerktorens vielen naar beneden en de koeien dreven door de straat. Er was een aardbeving in West-Europa. Het epicentrum lag in het Nauw van Calais, ook wel bekend als de straat van Dover, en het hypocentrum kwam van 25 kilometer diepte. De trillingen verspreidden zich in rap tempo over West-Europa en waren voelbaar in het Verenigd-Koninkrijk, Noord-Frankrijk, België en Nederland. De beving had een kracht die tussen de 5,3 en de 6,9 op de schaal van Richter moet zijn geweest.

Frankrijk

De aardbeving richtte de nodige schade aan. Met name de kust van Noord-Frankrijk werd getroffen. In Calais stortten een aantal huizen in, werden delen van de verdedigingsmuur weggevaagd en brak de wachttoren doormidden. Door de ravage en overstromingen als gevolg van dijkbreuken vielen er enkele doden en kwam een grote hoeveelheid vee om het leven. De beving was tot in Parijs voelbaar.

Engeland

In Engeland was het niet anders en de bevolking was in rep en roer. Met name het graafschap Kent werd getroffen. In Londen stierven twee kinderen nadat ze verpletterd werden door stenen die van Christ’s Church Hospital vielen en Westminister Abbey raakte beschadigd. Ook in Dover stortte een deel van de muur van het kasteel in. De beving was voelbaar in een groot gebied van Engeland en zelf in Oxford en York werd melding gemaakt van de trillingen. De beving was het gesprek van de dag en William Shakespeare verwees er in zijn toneelstuk Romeo en Julia naar.

België en Nederland

Maar ook delen die verder Europa in lagen konden niet ontsnappen aan de kracht van de natuur. De beving veroorzaakte in België en Nederland op verschillende plaatsen ernstige schade. In Oudenaarde in Vlaanderen vielen doden en gewonden door vallend puin, in Gent scheurden muren en in Ieper en Brussel sneuvelden schoorstenen. Ook in Schiedam vielen schoorstenen naar beneden en zelfs in Amsterdam werd de beving gevoeld. In Leiden was de sfeer iets feestelijker en zorgden de trillingen voor het luiden van de kerkklokken. Het was één van de grootste bevingen in de geschiedenis van West-Europa.

Aardbeving Nijmegen

Bij de beving in 2011 die voornamelijk in Nijmegen voelbaar was, lag het epicentrum 40 kilometer ten zuidoosten van de stad in het Duitse Xanten. De aardbeving scoorde 4,3 op de schaal van richter en vond plaats op een diepte van 7 kilometer. Er vielen geen gewonden en er kwamen geen schademeldingen binnen.

Ook interessant: 

Landen: 

Onderwerpen: 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.