San Salvador

16 april 1854 - San Salvador wordt verwoest door aardbeving

De verwoesting van de Latijns-Amerikaanse stad San Salvador op 16 april 1854 door een aardbeving behoort tot een reeks van rampspoeden die de stad door de eeuwen heen te verduren had. Aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en overstromingen hebben de stad meerdere malen geteisterd.


Aardbevingen in San Salvador


San Salvador werd in 1525 gesticht door de Spaanse veroveraar Pedro de Alvarado. Na de onafhankelijkheid van El Salvador werd San Salvador in 1839 benoemd tot hoofdstad. Gelegen in een seismisch zeer actief gebied heeft San Salvador geregeld te maken met natuurverschijnselen als aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. De stad werd na de beving van 1854 herbouwd om in 1873 door meerdaagse bevingen nogmaals geruïneerd te worden. In een artikel van 12 april 1873 van de New York Times werd uitgebreid verslag gedaan van de gebeurtenis.


Verslaggeving New York Times


Via een speciale koerier komt op 10 april 1873 de melding binnen bij de New York Times dat San Salvador getroffen was door een aardbeving die aan minstens achthonderd mensen het leven kostte en voor twaalf miljoen dollar schade aanrichtte. Tot overmaat van ramp ontstonden er door de bevingen uitslaande branden die de stad verder verwoesten. Voor de tweede maal in twintig jaar tijd moest de hoofdstad herbouwd worden. Een saillant detail, waaruit de zelfspot van de inwoners van San Salvador blijkt, is dat het gebied de bijnaam ' el valle de las hamacas' ofwel 'vallei van de hangmatten' kreeg. Deze bijnaam was verzonnen door de inheemse bevolking omdat een hangmat intact zou blijven en mee zou deinen met de frequente bevingen.


Lijdensweg San Salvador


San Salvadors geschiedenis wordt gekenmerkt door afbraak en wederopbouw. Aardbevingen richtten ook in de twintigste eeuw diverse malen schade aan in de stad. San Salvador doet zijn naam eer aan wanneer het gaat om de lijdensweg die de bevolking door de eeuwen heen heeft doorgemaakt. Ernstige aardbevingen in 1917 en 1986 waren opnieuw fnuikend voor de stad. Als gevolg van al het natuurgeweld en de daaropvolgende wederopbouw kent San Salvador inmiddels geen koloniale gebouwen meer.


afbeelding


Jean-Édouard Dargent [Public domain], via Wikimedia Commons

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.