Geen afbeelding beschikbaar

Günter Grass

Op een standbeeld dat de Duitse schrijver Günter Grass vorig jaar aan de stad Götting schonk, is de tekst “SS! Günni, houd je muil!” geschreven. Het beeld staat op de universiteitscampus. De daders van de bekladding zijn niet te achterhalen. Duitse agenten stellen een onderzoek in omdat er sprake is van vandalisme. Günter Grass heeft voor veel ophef gezorgd, vanwege zijn SS verleden en zijn anti-Israëlische gedicht.

Günter Grass werd geboren op 16 oktober 1927 in Danzig-Langfuhr. Op vijftienjarige leeftijd, middenin de Tweede Wereldoorlog, meldde hij zich vrijwillig aan voor dienst op een Duitse U-boot. De aanmelding werd afgewezen en hij moest werken bij de arbeidsdienst. Grass werd twee jaar later, in 1944, opgeroepen voor militaire dienst. Hij meldde zich aan voor de Waffen-SS, het elitekorps van de nazi’s. Grass deed binnen de SS dienst bij de SS-Pantserdivisie "Frundsberg". Van 8 mei 1945 tot 24 april 1946 zat hij in een Amerikaans krijgsgevangenenkamp.

Na zijn vrijlating deed hij een opleiding tot steenhouwer. Vervolgens studeerde hij van 1948 tot 1952 verder aan de kunstacademie. Grass specialiseerde zich in tekenen en beeldhouwen. Aan het eind van de jaren ‘50 begon hij naast beeldhouwen ook te schrijven. Hij schreef vooral proza, gedichten en theaterstukken. Zijn roman De blikken trom werd een succes en is in 1979 verfilmd. In de jaren ‘60 sloot hij zich aan bij de Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) van Willy Brandt.

Voor al zijn literaire werk ontving Günter Grass in 1999 de nobelprijs voor de literatuur. Enkele jaren later liep zijn imago echter grote deuken op, toen hij bekende lid te zijn geweest van de Waffen-SS. Recentelijk ontstond er weer ophef rondom Grass, omdat hij een gedicht had gepubliceerd waarin hij stevige kritiek uitte op Israël. In Duitsland is daar weinig ruimte voor, en helemaal vanwege zijn SS-verleden barstte er een golf van kritiek los. De bekladding van Grass zijn standbeeld is het gevolg van woede om zijn anti-Israëlische gedicht.

Rubrieken: 

Landen: 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.