Geen afbeelding beschikbaar

Hella Haasse overleden op 93-jarige leeftijd

Schrijfster Hella Haasse is gisteren op 93-jarige leeftijd overleden in haar woonplaats Amsterdam. Dat maakte uitgeverij Querido vandaag bekend. Haasse staat bekend als één van de grootste naoorlogse schrijvers van Nederland, voornamelijk door haar prozadebuut Oeroeg uit 1948.

Hella S. Haasse werd in 1918 geboren in Batavia. Na haar middelbare schooltijd verhuisde ze in 1938 naar Nederland om Scandinavische taal – en letterkunde te gaan studeren. Na drie jaar stopte ze echter alweer met haar studie en begon in Amsterdam met een opleiding aan de toneelschool. Op 18 februari 1844 trouwde ze met Jan van Lelyveld (1918-2008). Het stel kreeg drie dochters, Chrisje (1944-1947), Ellen Justine (1947) en Marina (1951). Nadat ze trouwde, stopte ze met haar toneelcarrière maar bleef bezig met het schrijven van cabaretteksten voor onder andere Wim Sonneveld.

Na een korte toneelcarrière begon ze tijdens de Tweede Wereldoorlog te schrijven. Oeroeg (1948), haar prozadebuut, betekende haar grote doorbraak. In de jaren die volgden bouwde zij een indrukwekkend en monumentaal oeuvre op, dat bestaat uit historische romans, zoals Het woud der verwachting en De scharlaken stad, documentair-historische romans, waarvan Mevrouw Bentinck en Heren van de thee voorbeelden zijn, Indische romans Oeroeg en Sleuteloog en contemporaine romans zoals De wegen der verbeelding en Fenrir.

Haasse heeft meer dan 65 jaar voor Querido geschreven. Zij werd voor haar werk bekroond met de Constantijn Huygensprijs, de Annie Romeinprijs, de P.C. Hooftprijs, de Dirk Marensprijs en tweemaal een Publieksprijs. Ook ontving zij in 2004 uit handen van koningin Beatrix de Prijs der Nederlandse Letteren, voor ‘de artistieke en menselijke waarde van haar veelzijdige oeuvre’. Ze heeft meer dan twintig romans geschreven, een verhalenbundel, vijf autobiografische boeken en enkele essaybundels. Verder schreef ze talloze toneelstukken en liedteksten.

Op verzoek vindt haar uitvaart plaats in besloten kring. Over enkele maanden wordt er een publiek toegankelijk programma georganiseerd waarin haar oeuvre centraal staat. Een condoleanceregister kan getekend worden bij uitgeverij Querido aan de Singel 262 in Amsterdam.

Bron: https://schrijvenonline.org/nieuws/hella-haasse-overleden-op-93-jarige-leeftijd

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.