Geen afbeelding beschikbaar

Herkapitalisatie banken

Herkapitalisatie van de banken is cruciaal

Dit stelt de president van de Finse Centrale Bank en lid van het bestuur van de Europese Centrale Bank Erkki Liikanen. Het kapitalisme is een politiek-economisch systeem dat gebaseerd is op het productiemiddel kapitaal. Er wordt uitgegaan van een vrije marktwerking en de productiemiddelen zijn privaat eigendom en worden in competitieve markten ingezet om winst mee te maken.

Het kapitalisme vindt haar oorsprong in het vroegmoderne West-Europa, waar het ontstond uit het feodale systeem in de Late Middeleeuwen. De arbeidsverdeling zette in deze periode steeds verder door, wat een proces van individualisering in gang zette, versterkt door de overgang van een agrarische naar een stedelijke samenleving

Interessant is dat Nederland door economische historici vaak gezien wordt als het eerste volledig kapitalistische land. Zo kreeg Nederland door toedoen van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) in 1602 de eerste fulltime effectenbeurs. Vanaf de late Middeleeuwen ontwikkelde het kapitalisme zich tot het belangrijkste economische systeem in de wereld.

Het kapitalistisch systeem nam eind achttiende eeuw een hoge vlucht in het Verenigd Koninkrijk toen de stoommachine werd uitgevonden en de eerste gemechaniseerde fabrieken het daglicht zagen. Deze industriële revolutie zou zich in de loop van de negentiende eeuw over Europa verspreiden. Waar de koopman de centrale figuur was in het handelskapitalisme, werd dat nu de industrieel.

Tegenstanders van het kapitalisme vonden dat de welvaart te veel naar de industiëlen ging en hierop ontstonden tegengestelde economieën zoals het communisme. Tegenwoordig zijn er bijna geen compleet kapitalistische economieën meer, maar is er meestal sprake van een tussenvorm. Overheden hebben regulerende maatregelen ingevoerd, om ervoor te zorgen dat excessen die bij het kapitalisme kunnen ontstaan in de hand worden gehouden.

Partners: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.