Geen afbeelding beschikbaar

Heroes’ Day in Zimbabwe

Een groep mannen verzamelt in het dorpje Mhondoro in Zimbabwe, elk met een AK-47 machinegeweer op een schouder. Ze noemen zichzelf vrijheidsstrijders en zijn bereid hun leven te geven om het dorp te beschermen. Helden als dit worden op 11 augustus herdacht op Zimbabwe’s nationale feestdag: Heroes’ Day.

Alles begon met de Bush War, een burgeroorlog in Rhodesia - wat later Zimbabwe zou worden. Deze oorlog vond plaats van 1964 tot 1979. De Rhodesiaanse overheid beheerste het land voornamelijk vanuit een hechte gemeenschap blanke mensen die luxe levens leidden. Bovendien voerde de overheid een gelimiteerd kiesrecht uit, waardoor vrijwel alleen blanken konden stemmen. De Zimbabwaanse mensen kwamen in opstand tegen de in hun ogen racistische overheid en vormden de militaristische splintergroepen Zimbabwe African National Liberation Army (ZANLA) en de Zimbabwe People’s Revolutionary Army (ZIPRA).

Deze twee anti-overheid groeperingen streden op tegen de onderdrukking van het racistische regime. Dat deden ze met name door harten te winnen in verscheidene dorpen van Rhodesia. In ruil daarvoor boden ze bescherming en eten, wat hen al snel geliefd maakte onder de bevolking. Mensen uit steden en dorpen onder Rhodesiaans bewind hielpen de vrijheidsstrijders door informatie aan ze door te spelen. De Rhodesiaanse militairen liepen daardoor achter de feiten aan.

Toch waren vuurgevechten niet te voorkomen. Voornamelijk in 1978 en 1979 vielen er veel doden aan de kant van de vrijheidsstrijders. Ze wisten uiteindelijk de overwinning te behalen onder leiding van Robert Mugabe, die later als held werd onthaald. Na de overwinning werd Rhodesia onafhankelijk. Mugabe werd verkozen als president, een functie die hij tot deze dag nog bekleedt.

Op 11 augustus worden alle helden die gestorven zijn voor hun vaderland geëerd, evenals Mugabe’s heldendaden tijdens de oorlog. Er wordt een ceremonie gehouden op de National Heroes Acre, de begraafplek van de gestorven vrijheidsstrijders in Zimbabwe’s hoofdstad Harare. Mugabe bezoekt tijdens de ceremonie elk graf en spreekt met de families van de slachtoffers. Jongeren van Zimbabwe marcheren ondertussen van het centrum van Harare naar de begraafplaats en zingen revolutionaire liederen. Ook treden er muzikale groepen op, waaronder kerk- en oorlogsveteranenkoren en lezen schoolkinderen gedichten voor over de worstelingen van de revolutie. Tijdens de ceremonie houdt president Mugabe bovendien een speech waarin hij een eerbetoon geeft aan de helden die het huidige Zimbabwe mogelijk hebben gemaakt.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.