Geen afbeelding beschikbaar

Het achterwerk van Saddam Hussein

De ogen van de wereld zijn donderdag gericht op het achterwerk van Saddam

Aldus de Engelse veilingmeester Charles Hanson. Morgen wordt in zijn veilinghuis in Derby het achterwerk van Saddam Hussein per opbod verkocht. Het gaat hierbij om een bronzen stuk van het beeld van de dictator dat in 2003 omver werd getrokken door het Amerikaanse leger. De richtprijs van het veilingstuk is vastgesteld op hoogstens 5000 pond (5700 euro), maar Hanson denkt dat het stuk mogelijk meer dan het dubbele op zal leveren.

Gedurende zijn regeerperiode, die begon in 1979 en eindigde met de Amerikaanse invasie in 2003, hechtte Saddam veel belang aan zijn eigen persoonsverheerlijking. Op allerlei publieke gebouwen in Irak vond men portretten, posters en muurtekeningen van de dictator. In april 2002, ter ere van zijn 65ste verjaardag, liet Saddam een standbeeld van zichzelf oprichten op het Firdos plein in Bagdad.

Slechts een jaar later werd het twaalf meter hoge bouwwerk echter alweer omver getrokken door Amerikaanse soldaten na de verovering van de stad. Een groep Irakezen ontdeed het beeld daarop van het hoofd en trok dit vervolgens door de straten van Bagdad. De gebeurtenis werd vastgelegd door een cameraploeg en de beelden groeiden uiteindelijk uit tot het symbool van de val van Saddam Hoessein.

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Ontdek Geschiedenis Magazine!