Desi Bouterse Bloedbad Moiwana

Het bloedbad van Moiwana in Suriname

Op 29 november 1986 vindt in het Surinaamse dorp Moiwana een bloedbad plaats. Dit bloedbad was een gevolg van de burgeroorlog die gaande was tussen de rebellengroepering van Ronnie Brunswijk en het Nationale Leger van Desi Bouterse. Bij een zoektocht naar Brunswijk werden er in zijn woonplaats Moiwana 40 burgers neergeschoten, waaronder veel vrouwen en kinderen. 


Binnenlandse Oorlog


Vanaf 1986 was er een oorlog gaande tussen het Nationale Leger van de regering van Desi Bouterse en het Jungle Commando, een rebellengroep van Ronnie Brunswijk. Deze oorlog, de Binnenlandse Oorlog genoemd, werd gevoerd om de macht in Oost-Suriname en de controle over de cocaïnehandel. In november 1986 had het Nationale Leger vernomen dat Brunswijk zich met zijn Jungle Commando schuil hield in Moiwana en ondernamen zij een zoektocht in het dorpje. De inwoners van Moiwana wisten niet waar het Jungle Commando zich schuilhield, zij hadden hen niet gezien. Zij hadden wel banden met de guerrilla, aangezien de groepering bestond uit mensen uit de hele regio, ook Moiwana. Er bevonden zich geen leden van de guerrillagroepering in het dorp op dat moment.


Het bloedbad van Moiwana


Rond drie uur in de middag bereikte het Nationale Leger Moiwana. Op het moment van de inval begonnen de soldaten gelijk te schieten. Hierna werden degenen die niet hadden kunnen vluchten ondervraagd. Als zij niet konden of wilden vertellen waar Ronnie Brunswijk en zijn Jungle Commando zich bevonden werden ze alsnog doodgeschoten. Ook werden de gevluchte mensen achtervolgd. Pas in de daar opvolgende ochtend was het bloedbad voorbij.


Slachtoffers


Er werden minstens 39 mensen om het leven gebracht. Onder de slachtoffers waren voornamelijk kinderen, ouderen en zwangere vrouwen. Het precieze aantal slachtoffers is niet duidelijk aangezien de huizen in het dorp bijna allemaal in brand werden gestoken, waardoor veel lichamen in de vuurzee verdwenen. Veel van de vluchtelingen vertrokken naar het buurland Frans-Guyana, waar zij werden opgevangen in vluchtelingen kampen. Pas in de jaren ’90 konden zij terugkeren naar Suriname.Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!Afloop en vervolging


In 1992 eindigde de Binnenlandse Oorlog tussen het Nationale Leger en het Jungle Commando en werd de vrede ondertekend door beide partijen. Pas in 2005 erkende de Surinaamse regering het Bloedbad van Moiwana. Ook werd Suriname door het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten veroordeeld voor de massamoord in Moiwana. De overlevenden en nabestaanden kregen een schadevergoeding en smartengeld. Ook moesten de daders worden vervolgd. In 2006 bood Ronald Venetiaan, de toenmalige president van Suriname, zijn excuses aan namens de regering. Vooralsnog zijn de daders echter niet vervolgd.


Leestip:


surinaams onbehagenSurinaams onbehagen – Een sociale en politieke geschiedenis van Suriname 1865-2015
Auteur: Hans Ramsoedh
Uitgever: Verloren
ISBN: 9789087047481
Winkelprijs: €29,–


Bestel Surinaams onbehagen


 


Afbeelding:


  • Desi Bouterse, Surinaams legerleider, in 1985. [Creative Commons via Wikimedia Commons]

Bronnen


Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Special Maand van de geschiedenis – Eureka!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De man die het gifgas uitvond en toch een Nobelprijs kreeg

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

De iconische Akropolis van Athene

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

De autoloze zondag door olieboycot tegen Nederland

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.