Het Dongzhi feest in China

In de christelijke wereld is december een maand van feesten en tradities: de advent, kerst, sinterklaas en oud en nieuw worden gevierd. Ook in China viert men in december een feest: het Dongzhi feest, ofwel het Winterfeest.

Het Dongzhi feest in China vindt plaats op 22 december, de kortste dag van het jaar. De oorsprong van het feest kan gevonden worden in de yin en yang filosofie: balans en harmonie. Na de viering van het feest worden de dagen weer langer en komt er meer positieve energie. Het feest ontstond tijdens de Han-dynastie (206 v.Chr-220 n.Chr). Het was een dag van rust en festiviteiten. Tijdens de Tang (618-907 n.Chr) en Song ( dynastieën werden op deze dag offers gebracht aan de hemel en aan de voorouders.

Hereniging van de familie

In het hedendaagse China is het Dongzhi feest een tijd voor families om weer bij elkaar te komen. Tijdens deze bijeenkomst eet men tangyuan, rijstballen. Dit gerecht staat symbool voor hereniging. De rijstballen komen in verschillende smaken, vormen en kleuren.

Het Dongzhi feest in het noorden

In het noorden van China, waar het ’s winters het koudst wordt, eten de mensen geen tangyuan maar knoedels. Deze gewoonte stamt af van het verhaal van Zhang Zhongjing, een belangrijke geneeskundige uit de Oostelijke Han-dynastie. Hij zag dat arme mensen verschijnselen van onderkoeling vertoonden tijdens de winter, en maakte dit warme gerecht voor hen. In het noorden van China eet men dit gerecht nog steeds tijdens het Dongzhi feest.

Taiwanese variant van het Dongzhi feest

Ook in Taiwan wordt het Dongzhi feest gevierd. Hier in een meer traditionele variant dan in China. In Taiwan eet men net als in China tangyuan. Ook vereren zij tijdens het festival hun voorouders. Offers worden gebracht aan de voorouders in de vorm van maaltijden en bepaalde soorten cake.

<h3>Bronnen</h3>
china.org <a href="http://www.china.org.cn/english/features/Festivals/78308.htm" target="_blank">Festivals</a>

discoverhongkong.com <a href="http://www.discoverhongkong.com/ca/see-do/events-festivals/chinese-festi... target="_blank">winter-solstice-festival</a>

chinahighlights.com <a href="http://www.chinahighlights.com/festivals/winter-solstice.htm" target="_blank">winter-solstice</a>
<h3>Afbeelding</h3>
wikimedia.org, foto:<a href="https://www.flickr.com/people/10559879@N00" target="_blank">Alpha</a> <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%E6%B1%A4%E5%9C%86_Cooked_Tang_Y...(329781165).jpg" target="_blank">cooked tangyuan </a>

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.