Marie-Antoinette

Het huwelijk van Marie-Antoinette

Dit is een verouderd artikel, een nieuwer artikel over dit onderwerp is hier te vinden

Versailles 1770- “Het is een vermakelijke komedie van ingewikkelde intriges, ik zou kunnen zeggen als we niet van de honger sterven dan is het van het lachen”, sprak Madame La Palatine, een hofdame, over Versailles, het paleis waar Marie-Antoinette op 16 mei in het huwelijk trad.

Een droomhuwelijk met een jonge prins in Versailles, de pracht en praal en leven in de schijnwerpers. Maar in plaats van een romantisch huwelijk werd de huwelijkse verbintenis bij de Europese vorstenhuizen gezien als een strategische zet om de macht binnen de familie te houden en uit te breiden. Dat was ook het geval bij het huwelijk op 16 mei 1770 van de veertienjarige Oostenrijkse Marie-Antoinette en de vijftienjarige Franse Lodewijk Augustus, die later koning Lodewijk XVI zou worden.

Op 2 november 1755 werd de Oostenrijkse aartshertogin Maria Antonia van Habsburg-Lotharingen geboren in de Hofburg, het keizerlijk paleis in Wenen. Ze werd bekend onder de naam: Marie-Antoinette. Ze was de één na jongste uit het gezin van zestien kinderen van keizer Frans I Stefanus van het Heilige Roomse Rijk en Keizerin Maria Theresia van Oostenrijk. In de huwelijkspolitiek was het gebruikelijk dat familieleden op zeer jonge leeftijd met elkaar in het huwelijk traden omwille van de politieke situatie in het land. Marie-Antoinette als één van de jongste telgen van de familie viel dit lot ook ten deel. Zo trouwde zij op veertienjarige leeftijd met de vijftienjarige Lodewijk Augustus.

Hij werd geboren op 23 augustus 1754 in het paleis van Versailles. Zijn vader was de Dauphin Lodewijk Ferdinand en diens tweede vrouw Maria-Josepha van Saksen was zijn moeder. Na de dood van zijn beide ouders bleef de jonge Dauphin achter met twee jongere broers en twee jongere zusjes. Louis Auguste was een verlegen jongen die hield van het maken van sloten en jagen. Hij werd opgevoed door zijn leraar Paul Francois de Quelen van 1760 tot aan zijn huwelijk in 1770 met Marie-Antoinette. Ze kregen na een moeilijke start vier kinderen en woonden tot aan de Franse Revolutie in Versailles.

Afbeeldingen: 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!