de Area 51 in 1968 op een sattelietfoto

Het mysterie van de Area 51

In het zuiden van de Amerikaanse staat Nevada is Area 51 gevestigd, een militaire basis van de Amerikaanse luchtmacht. Niemand wist wat er op de beruchte basis gebeurde en ook de Amerikaanse overheid hield haar lippen lange tijd stijf op elkaar. Area 51 zorgt al decennia voor allerlei geruchten en theorieën.

De naam 'Area 51' is afkomstig van het referentienummer van het vakje op de kaart. De militaire basis heeft als bijnaam 'Dreamland.' Officieel heet de militaire basis "The Groom Lake Test Site."

Ligging

De Area 51 heeft afmetingen van 37 bij 40 kilometer en ligt op een afgelegen plek op ongeveer honderd kilometer ten noorden van miljoenenstad Las Vegas. Het gebied is ingeklemd tussen een aantal bergen. Wie de basis wil bezoeken, heeft pech. De militaire basis wordt streng bewaakt en is moeilijk bereikbaar.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Het ontstaan van de Area 51

In het begin van de jaren vijftig lieten de Verenigde Staten verkenningsvluchten boven Rusland uitvoeren. De Amerikanen vreesden echter dat ze snel gezien en neergeschoten zouden worden. Er moest snel een nieuw type vliegtuig ontwikkeld worden dat hoger kon vliegen. In 1954 stemde de Amerikaanse president Dwight Eisenhower (1869-1969) toe voor de ontwikkeling van het U2-spionagevliegtuig. Het toestel moest uiteraard getest worden, het liefst op een afgelegen locatie. In 1955 werd daarom in het zuiden van Nevada een nieuwe militaire basis gebouwd.

Ufo’s

Piloten van gewone verkeersvliegtuigen fronsten hun wenkbrauwen toen ze boven hun eigen toestel stipjes zagen. De luchtverkeersleiding werd op de hoogte gesteld. Omdat het testproject uiterst geheim was, wilde de Amerikaanse luchtmacht niet prijs geven wat er gaande was. Volgens de luchtmacht was er zogenaamd sprake van een "natuurfenomeen".

Aliens

Aangezien de Amerikaanse overheid niets kwijtwilde over het bestaan van de militaire basis, leefde lange tijd de gedachte dat Area 51 niet eens bestond. Maar er waren nog meer theorieën. Zo gingen er geruchten rond over het bestaan van aliëns. Deze zou de overheid sinds de jaren veertig van de twintigste eeuw verborgen houden. De Amerikaanse overheid ontkende dit met verve.

Documenten legden bestaan bloot

De Amerikaanse overheid ontkende jarenlang het bestaan van de beruchte basis, tot 2013. De Amerikaanse CIA gaf dat jaar documenten vrij waarin de Area 51 in beschreven wordt. De Amerikaanse overheid erkende hiermee voor het eerst het bestaan van de mysterieuze plaats. In de documenten wordt ingegaan op de strenge veiligheidsmaatregelen. Deze waren nodig omdat de Amerikaanse luchtmacht en de CIA hier spionagepiloten trainden. Het mysterie van de Area 51 lijkt hiermee voor een deel te zijn opgehelderd, al zijn er nog veel vragen onbeantwoord.

Afbeelding:

Wikimedia Commons: Area 51

Bronnen:

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.