Geen afbeelding beschikbaar

Hindoestaans festival Navaratri

Navaratri is een hindoestaans festival waarbij de drie verschijningsvormen van de hindoestaanse Moedergodin Shakti worden aanbeden. Dit jaar begint het feest op 28 september. Het is een festival wat in totaal negen nachten en tien dagen duurt. Navaratri staat bekend als een festival van dans en aanbidding.

Navaratri is één van de belangrijkste hindoestaanse festivals en symboliseert de triomf van goed over kwaad. Nava betekent letterlijk negen in het Sanskriet en ratra betekent nachten. De tiende dag van het feest wordt Dasera genoemd. Tijdens deze periode worden Durga, Lakshmi en Saraswati vereerd als drie verschillende manifestaties van Shakti. Shakti representeert de dynamische krachten die volgens het hindoeïsme door het universum bewegen.

 De eerste drie dagen van Navaratri zijn gewijd aan de godin Durga, de zogenaamde krijgergodin. Haar verschillende incarnaties, Kumari, Parvati en Kali, worden tijdens deze drie dagen aanbeden. De drie dagen daarna staan in het teken van de godin Lakshmi, de godin van de welvaart. De laatste drie dagen worden gebruikt om de godin van de kennis, Saraswati, te aanbidden.

Navaratri is een feest waarbij hindoestanen traditioneel terugkeren naar hun thuis. Op de tiende dag vertrekken zij weer. Het feest wordt gevierd door gemeenschappen die samenkomen om te dansen en voor nachtelijke feestmalen. Navaratri wordt daarnaast gezien als een gunstige tijd voor vrouwen om te gaan winkelen. Zij trekken er massaal op uit om een nieuwe garderobe en spullen voor in huis aan te schaffen.

Rubrieken: 

Landen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.