Geen afbeelding beschikbaar

Historie van Flipje

Het standbeeld van Flipje in Tiel is sinds gisteren met een alarmsysteem beveiligd tegen diefstal. De gemeente heeft ervoor gekozen om het beeld beter te beveiligen omdat er steeds meer bronzen standbeelden worden gestolen. Flipje is al sinds de jaren '30 de mascotte van De Betuwe-jam en sinds jaren ook van de gemeente Tiel.

Flipje werd in 1935 bedacht door Philip van Alflen in opdracht van jamfabriek 'De Betuwe' en ontworpen door tekenaar Eelco Martinus ten Harmsen van der Beek. De jamfabriek maakte al langer reclame voor haar producten, maar zij was op zoek naar iets wat haar onderscheidde van de concurrentie. Het vruchtenmannetje met een dik frambozenlijf en armen en benen van rode bessen werd vanaf die tijd het herkenbare logo van De Betuwe.

Stripverhalen

Vanaf de jaren '50 verschenen er ook stripverhalen van Flipje, waarin hij allerlei avonturen beleeft. Na zijn geboorte in Kabouterland, uit een betoverde framboos, vertrekt hij met een luchtballon naar Dierenland waar hij in allerlei situaties belandt. De verhaaltjes waren bedoeld voor kinderen en hadden vaak een opvoedend karakter. Uiteindelijk verschenen er vijftig stripverhalen rond Flipje, die allemaal uitgegeven werden door jamfabriek De Betuwe.

De strips en andere verzamelobjecten als sleutelhangers en speldjes leidden tot een ware rage rond Flipje in de jaren '50 en '60 en Flipje groeide uit tot één van de populairste stripfiguren van Nederland. Door zijn grote populariteit kreeg Flipje in de jaren '70 een metamorfose, maar het nieuwe ontwerp sloeg niet aan. In de jaren '80 onderging Flipje wederom een metamorfose en leek hij weer meer op het originele personage uit de jaren '50.

Gemeente Tiel

Flipje raakte in de jaren '90 ook steeds meer verbonden met de gemeente Tiel en een winkelend Flipje, met volle boodschappentassen in zijn handen, werd de mascotte van de Tielse binnenstad. Tiel probeerde haar verbintenis met Flipje nog verder aan te geven door de ANWB beeldjes bovenop 25 wegwijzers in de gemeente te laten plaatsen, maar deze werden allemaal gestolen.

Als gevolg hiervan heeft Tiel er voor gekozen om nu ook het grote standbeeld van Flipje te beveiligen.

Rubrieken: 

Landen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.