het Tränenpalast

Historisch gebouw: het Paleis van de Tranen

Iedere West-Duitser die Oost-Berlijn bezocht en iedere Oost-Berlijner die familie of vrienden uit het Westen uit moest zwaaien, kende het Tränenpalast. Het Tränenpalast was van 1962 tot 1989 de grensovergang bij het station Friedrichstraße in Oost Berlijn voor reizigers die met de metro of trein uit West Berlijn kwamen.


Grensovergang Friedrichstraße


het Tränenpalast


 


Alle reizigers werden hier door de SED (Socialistische Eenheidspartij van Duitsland) gecontroleerd. Toegang was voornamelijk mogelijk voor burgers uit West Duitsland. Slechts enkele DDR-burgers mochten West Berlijn bezoeken. Voor velen stond de grensovergang symbool voor afscheid, tranen en verdriet, vandaar dat het gebouw in de volksmond al snel het Tränenpalast ging heten.


Speciaal gebouwd voor de grenscontroles


Op het station Friedrichsstraße was te weinig ruimte om alle reizigers goed te kunnen controleren, met de bouw van Het Tränenpalast was dit wel mogelijk. Reizigers kregen een voorcontrole voor paspoort en visa, daarna werden de koffers op verboden goederen gecontroleerd en vervolgens werden de reisdocumenten nogmaals aan een grondige inspectie onderworpen. De wachtrijen in het Tränenpalast konden soms flink oplopen.


Bezoekers in het Tränenpalast in 2014


 


Bij terugkeer uit de DDR was het verboden om de DDR-Mark uit te voeren. Je kon het geld op een Oost Duitse rekening storten, iets waar veel West Berlijners geen zin in hadden. Geld weggeven kon ook niet, de angst onder de Oost Duitse bevolking was zo groot, dat zij  geld van vreemde West Duitsers weigerden. Soms werden de overtollige Marken in de buurt op bankjes neergelegd of men kocht er goedkope sigaretten van, die West Berlijn binnengesmokkeld werden.


Dit artikel is onderdeel van een serie van vijfentwintig artikelen over de Berlijnse Muur. Dit jaar is het vijfentwintig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Ook IsGeschiedenis staat stil bij dit jubileum. Daarom publiceert IsGeschiedenis vijfentwintig items over de geschiedenis van de Berlijnse Muur.    

Bronnen:

www.hdg.de: Traenenpalast

Afbeeldingen:

IsGeschiedenis/Klaartje Grol

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.