Historische boekentip voor Valentijnsdag

Op 14 februari is het weer Valentijnsdag. Voor deze 'dag der liefde' heeft Uitgeverij Verloren een speciale boekentip: De Sleutel der Minne. Een middeleeuwse liefdeskunst. Handig om liefdesadvies in te winnen uit het verleden. Bijvoorbeeld over het versieren van de vrouw in de middeleeuwen, want 'tranen breken de vrouw, gebruik desnoods een ui'. 

Ovidius was in de Middeleeuwen één van de meest gelezen auteurs uit de klassieke oudheid. Naast zijn Metamorphosen werden ook zijn Ars amatoria en Remedia amoris vertaald en bewerkt in het Oudfrans.

De Clef d'amors, De Sleutel der minne, is zo'n bewerking, waarschijnlijk geschreven in de dertiende eeuw. De anonieme auteur richt zich, in navolging van de drie boeken waa­ruit de Ars amatoria van Ovidius bestaat, achtereenvolgens tot de hoofse minnaars en de hoofse minnaressen.

Raadgevingen over het vinden van de geschikte geliefde (kies niet bij nacht, dan lijkt zaagsel meel), de kunst van het versieren (tranen breken de vrouw, gebruik desnoods een ui), kleding (laat de lengte van je jurk de schoonheid van je voetjes niet verhullen) en gedrag (veins gevaren) leiden tot een discrete behandeling van de liefdesdaad (wie de kus krijgt, krijgt ook het lichaam).

Deze amusante liefdeskunst geeft niet alleen een beeld van de hoofse liefde in de Middeleeuwen, maar ook van de gebruiken uit die tijd. Veel daarvan is ook voor de hedendaagse lezer nog zeer herkenbaar.

Een mooi boek om te bestellen rond Valentijnsdag!


 

liefde in de middeleeuwen

Titel:

De Sleutel der MinneEen middeleeuwse liefdeskunst

Redactie: Julia C. Szirmai
ISBN: 9065506519
Uitgever: Verloren
Prijs: € 8,-

liefde in de middeleeuwen

 

 

 


Partners: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.