Hondenhok

Honden eerder gedomesticeerd dan katten

Tegenwoordig worden katten vertroeteld met het beste voer dat er is. Vroeger moest de kat echter zijn eigen eten bij elkaar scharrelen en bleven ze uit de buurt van mensen. Honden daarentegen zijn al 14.000 jaar geleden gedomesticeerd door de mens. Ze zijn ontstaan uit wolven en daarna in verschillende rassen verder ontwikkeld. De kat kwam pas eeuwen later in het bezit van de mens.

Wolfshonden

De huidige huishonden stammen waarschijnlijk af van de Aziatische wolven. Na de laatste ijstijd veranderde het leven van de mens van nomade naar boer. Ze bleven dus steeds meer op één plek wonen.  De wolven haalden vaak etensresten weg bij de hutten van de mens. Doordat de honden bleven terugkomen, is de mens de hond gaan gebruiken voor de jacht. De beste honden werden hiervoor geselecteerd. Ook de honden die goed waren in het hoeden van vee en die als waakhond konden dienen, mochten blijven. Door deze ontwikkelingen, zijn bepaalde eigenschappen van de wolf verzwakt. Zo heeft een wolf ten opzichte van een hond een beter reukvermogen en beter gehoor. Dit hadden de honden minder nodig in het bijzijn van de mens.  Daardoor zijn er verschillende hondenrassen ontstaan. De oudste honden beschreven in de geschiedenis zijn de faraohonden die werden gehouden door de farao’s in het Oude Egypte. De honden waren daar een statussymbool. Ook in de Middeleeuwen werden honden gehouden aan het hof en nam het aantal hondenrassen verder toe. Ze werden gefokt op lengte, grootte, en kleur. Tegenwoordig heeft bijna elk huishouden een hond en bestaat er een grote markt voor hondenspullen zoals doorontwikkelde hondenhokken en allerlei speeltjes.

Huiskatten en wilde katten

Katten zijn later dan de hond gedomesticeerd, zo ongeveer negenduizend jaar geleden. Katten werden door de mens voornamelijk gehouden voor het bestrijden van knaagdieren die de oogst op aten. Door de katten beloningen te geven, bleven ze bij de mens. Ook in de Oude Egyptische cultuur werden de katten als huisdier gehouden en gingen ze mee in het graf. Uit huidig onderzoek blijkt dat huiskatten ten opzichte van hun wilde soortgenoten duidelijke verschillen vertonen. Zo hebben de gedomesticeerde katten een specifieke vachtkleur, verminderde angst en een versterkt beloningssysteem in de hersenen. Toch paren huiskatten nog wel soms met wilde katten. Het verschil tussen gedomesticeerde katten en wilde katten is dus kleiner dan bij honden. Die hebben nauwelijks nog contact met wolven.

Bronnen:


Brekz.nl: merken kattenvoer Grootplezier.nl: hondenhokken Dierpraktijk-beest.nl: evolutie domesticatie Nu.nl: huiskatten gedomesticeerd Kattenencyclopedie.com: kattengeschiedenis  

Partners: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.